Ilaika - Kedai Estetik Barangan Lokal Yang Random Sesuai Dijadikan Hadiah Buat Yang Tersayang

GAYA HIDUP
February 25, 2021 - 03:25 PM


Kalau korang suka dengan barang-barang hand-made buatan lokal yang minimalis, estetik, dan korang suka cuci mata dengan kedai yang sedap mata memandang, korang kena check out Ilaika yang terletak di Petaling Jaya, bersebelahan dengan restoran Awesome Canteen. 

Ilaika mengumpulkan barang-barang buatan designer tempatan yang terdiri daripada barangan seperti aksesori hiasan dalaman, barangan kegunaan peribadi, dan makanan ringan. 

Menariknya di Ilaika ini, barangan yang dipamerkan dan dijual di Ilaika ini akan berubah-ubah, dan sangat random, sebab barangan yang dijual adalah mengikut citarasa pemilik Ilaika sendiri. Katanya, apa yang dia nampak dan dia suka, dia akan jual. Tapi, yang penting semua lokal. 

Kalau korang nak jadi boyfriend yang sweet, dekat Ilaika ada menjual bunga-bunga yang digubah oleh designer tempatan yang sangat cantik. Mesti pasangan korang suka!

Pemilik Ilaika, Diane Ong juga merupakan pemilik Awesome Canteen yang terletak disebelah Ilaika. Katanya, segalanya tentang Ilaika adalah random termasuk nama kedai yang dipilih daripada nama sepasang kembar dari puak Dusun di Sabah yang pernah Diane temui. 

Idea asal lot kedai Ilaika adalah untuk mengembangkan ruang makan Awesome Canteen, tetapi setelah mendapat sambutan yang baik untuk Awegallery yang diadakan pada hujung minggu, Diane anggap select store adalah idea yang lebih menarik. 

Kalau korang berminat dengan barangan lokal yang estetik dan unique untuk dijadikan hadiah ataupun untuk self-reward, boleh datang ke Ilaika, Petaling Jaya. 

  • Ilaika 
  • 17, Jalan 20/13, Taman Paramount, 46300 Petaling Jaya, Selangor
  • Waktu berniaga: 11:00am - 10:00pm, setiap hari. 

Sumber: Ilaika, Malay Mail 

Destination: