Jika Tak Nak Hadapi Masalah Jangan Buat 7 Perkara Ini Ketika Naik Pesawat

GAYA HIDUP
August 17, 2017 - 11:30 AM


Jaga kebersihan tu wajib. Bukan untuk orang lain untuk diri sendiri jugak. Pada hakikatnya kita tengok lapangan terbang adalah sangat bersih tetapi apa yang kita tidak tahu kat lapangan terbang ni macam-macam kuman ada. Maklumlah tempat ni merupakan tempat pertama manusia jejakkan kaki apa bila sampai dari tempat-tempat tertentu. Jadi kena extra careful terutama kebersihan.

JANGAN GOSOK HIDUNG ANDA

Airport merupakan tempat awam. Terdiri dari perbagai jenis manusia dari pelbagai jenis tempat dalam satu satu masa. Macam-macam gem dan bekteria yang di bawa. Jadi kebersihan di tempat seperti ini agak beriksiko tinggi. Jadi sentiasalah jaga kebersihan dengan lebih extra di tempat macam ni. Tentang gosok hidung pulak, kebanyakkan bekteria mudah di jakiti dari pernafasan samada dari hidung dan mulut. Tangan tu entah apa-apa kita pegang, lepas tu gosok hidung. Memang cari nahas lah. Seeloknya lepas pergi toilet ke pegang apa-apa sila cuci atau bawak hand sanitizer.

Kuman boleh merebak melalu sentuhan di hudung dan juga muka. kadang-kadang kita tak sedar kita sendiri yang sebarkan kuman tu.

ELAKKAN TEMPAT DUDUK AISLE 

Orang kita biasanya kalau memilih tempat duduk dalam pesawat ramai akan pilih di tepi tingkap. Sebab nak ada privasi dan view yang cantik. Tetapi ramai juga orang kita yang suka ambil seat aisle. Alasannya mudah nak keluar ke toilet. Sebenarnya tempat duduk aisle lah paling tak privasi dan paling banyak bekteria sebab area ni banyak berlakunya sentuhan dari perbagai jenis manusia.

BERSIHKAN TOILET SEBELUM DIGUNAKAN

Fakta toilet di dalam pesawat adalah 3 kali ganda lagi kotor dari toilet awam. Biasanya sebelum duduk atas toilet bowl tu lap sikit dengan sanitizer. 

JANGAN BERKAKI AYAM

Yang ni biasa di buat bila dalam pernerbangan yang panjang. Nak rasa selesa kan biasa kita main taram je. Bangun-bangun kasut entah kemana. Jadi make sure kalau nak jalan ke mana-mana jangan berkaki ayam. memang nampak karpet tu bersih tapi ianya tidaklah sperti yang disangkakan.

JANGAN SELALU RENGGANGKAN BADAN

Yes kat tempat sempit ni kita ada rasa mudah lenguh dan adakalanya rasa cramp tapi kalau boleh jangan lah renggangkan badan over macam kita berada dekat rumah. Ingat-ingat sikit orang sebelah tu. Kalau rasa lenguh berdiri atau jalan ke toilet.

JANGAN CARI GADUH DENGAN FLIGHT CREW

Prinsip ni seperti kita ke rumah orang. Bila di rumah orang kena behave lah ye. Kalau kena halau dengan air crew jangan duk meroyan pulak. Tugas mereka ni untuk pastikan semua penumpang selesa dan selamat. Banyak  kes yang kita dengat penumpang tidak di benarkan menaiki pesawat. Ada juga yang di halau dari pesawat. Itu mungkin salah satu akibat bila cari gaduh dengan flight crew. Kita ni sama-sama manusia. Boleh kawtim maa. 

JANGAN TANYA ORANG BELAKANG SEBELUM TURUN KAN SEAT

Kalau tanya dah sah sah lah diorang tak bagi. Buat biasa-biasa je. Kalau nak turunkan, turun je. No need asking the permission. Tetapi bila tengok orang kat belakang tu jenis tinggi dan besar be consider lah sikit. Turun sedikit dah ler. Hidup ni jangan nak selfish sangat. 

 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video