"Kita Ada Ramai Orang Muda Berbakat!" - Warganet Kagum Idea & Gambaran 'Disneyland' Versi Kesultanan Melayu Melaka

GAYA HIDUP
June 04, 2024 - 02:35 PM


Rakyat Malaysia memang tidak akan melepaskan peluang untuk keluar bercuti atau berjalan-berjalan bersama keluarga apabila tiba musim cuti panjang mahupun cuti sekolah. Antara lokasi yang menjadi tumpuan sudah tentunya taman tema yang sesuai untuk seisi keluarga.

Namun, satu video yang mempromosikan satu taman tema dinosaur yang baru dibuka di Cheras mencetuskan satu perbincangan tentang idea taman tema yang wajar dipertimbangkan yang mungkin rasa lebih dekat dengan rakyat Malaysia dan mampu menarik pengunjung dari luar negara.

Seorang pengguna menyatakan bertapa uniknya jika Malaysia ada satu taman tema atau 'Disneyland' yang membawa tema zaman Kesultanan Melayu Melaka. Idea tersebut mendapat reaksi yang memberangsangkan. 

Mengapa membawa tema yang berpaksikan dari negara luar sedangkan negara kita sendiri kaya dengan adat warisan dan budaya yang sedia ada?

Hasil dari ciapan tersebut, seorang pemuda tampil dengan beberapa gambar cadangan yang pernah dibuat untuk satu taman tema yang membawa nilai, budaya dan astetik Zaman Kesultanan Melayu Melaka, Gambaran tersebut membuat warganet berasa kagum dan teruja.

Moga di masa hadapan, Malaysia akan ada satu tama tema yang mengangkat budaya dan warisan kita! 

Destination: