"Malaysia Will Never Have a None Malay PM", Ini Jawapan Padu Dari Brader Ni!

GAYA HIDUP
October 27, 2022 - 11:59 AM


Kehangatan PRU ke 15 makin hangat, secara jujur masih ramai lagi pengundi yang tidak membuat sebarang keputusan untuk memilih wakil rakyat. Dengan drama politik yang tiada kesudahan juga masih menghantui rakyat.

Namun, bila tibanya PRU, persoalan siapakan yang bakal diangkat menjadi Perdana Menteri juga menjadi topik hangat. Baru-baru ini pelawak Malaysia Dr Jason Leong ada memberi kenyataan tentang Malaysia tidak akan ada PM dari bukan melayu.

Menjawab tentang isu ini, kami agak tertarik dengan jawapan padu dari thepatriotsasia yang membidas kenyataan yang dikeluarkan oleh Dr Jason Leong itu.

Petikan dari Facebook  thepatriotsasia

Masa Kamala Harris dipilih jadi Vice President US dulu pun suara sebegini dilaungkan.

Dan sekarang bila Rishi Sunak dipilih jadi Perdana Menteri UK, kita dapat lihat suara yang sama seperti ini.

Jadi, apa beza Kamala Harris dan Rishi Sunak dengan orang seperti Dr Jason Leong, dan suara-suara yang lain?

Pertama, pergi tengok video Kamala Harris dengan Rishi Sunak bertutur dalam Bahasa Inggeris. Fasih beb! Bukan takat fasih, malahan dengan accent-accent yang terkenal dengan negara yang mereka datang. Mereka bertutur seperti orang putih itu sendiri!

Dalam masa yang sama, orang seperti Dr Jason Leong, daripada boleh memilih untuk naikkan tweet dalam Bahasa Kebangsaan negara kita iaitu Bahasa Melayu, tetapi Dr Jason Leong tetap pilih untuk menulis dalam Bahasa Inggeris. Macam mana nak jadi Perdana Menteri ni?

Kamala Harris dan Rishi Sunak tiada masalah memeluk identiti sebagai seorang Amerika dan Inggeris. Mereka tiada masalah mencairkan identiti asal mereka untuk menyerap masuk ke dalam identiti core American dan Inggeris yang menjadi pegangan negara seperti US dan UK.

Masalahnya, mereka-mereka yang berimpian nak jadi PM dan Timbalan PM dalam negara Malaysia ni, berbahasa Melayu pun tak nak, sekolahkan anak-anak dibawah satu bumbung demi wujudkan perpaduan dan integrasi pun tak nak, pendidikan pun nak import dari negara seperti Taiwan...

Dan tiba-tiba tak malunya nak minta posisi Perdana Menteri? Beza betul dengan individu-individu seperti Kamala Harris dan Rishi Sunak. Terkadang bila lihat mereka, mereka lebih Amerika dari orang putih Amerika, mereka lebih Inggeris dari orang Inggeris asli itu sendiri.

Kita? Kalau anda semua dah bersedia nak berasimilasi ke dalam identiti asas Malaysia, kalau dah bersetuju untuk lepaskan apa sahaja legasi tinggalan dari negara moyang kalian, baru kita duduk bersama, dan kita bincang untuk berikan semua yang kalian mintak.

Kalau tidak, biarlah apa yang ada di Malaysia ni status quo untuk kita. Kami orang Melayu dengan keistimewaan kami sebagai pribumi, dan kalian kekal dengan identiti-identiti asal yang kalian nak pertahankan seperti mana nenek moyang kalian yang sampai di bumi Malaysia ini dahulu.

Oleh: Helmi Effendy