Orang Genius Biasanya Perangai Pelik Tak Percaya Jom Tengok Perangai Pelik Steve Jobs

GAYA HIDUP
August 11, 2017 - 12:00 PM


Macam - macam perangai orang ni kan. Lain orang lain perangai. Lain padang lain belalangnya. Kata orang biasanya manusia yang genius ni perangai lain dari orang. Sebab tu mereka ni genius. Kalau tak percaya jom tengok perangai pelik seorang manusia bernam Steve Jobs.

1. Gemar membasuh kakinya di dalam lubang jamban

Pada zaman permulaan Apple, Steve Jobs akan menggunakan satu teknik khas untuk menghilangkan ketegangan; beliau akan merendamkan kaki beliau dalam mangkuk tandas. Apa yang membimbangkan, beliau juga gemar berjalan kaki ayam di sekeliling pejabat tempat mereka semua bekerja.

2. Mengaku dirinya mandul untuk mengelak tuntutan hak penjagaan anak oleh ibu anaknya

Teman wanita pertama Jobs adalah seorang wanita bernama Chrisann Brennan. Mereka mula tinggal serumah tetapi berpisah selepas Brennan didapati mengandung. Pada bulan Mei 1978, Brennan melahirkan anak perempuan bernama Lisa dan Steve Jobs menafikan bayi tersebut adalah anak beliau, sehinggakan beliau mengaku yang beliau mandul. Brennan mengambil keputusan menyaman Jobs yang membuatkan beliau terpaksa mengambil ujian menentukan siapa bapa bayi tersebut. Memang benar Steve Jobs adalah bapa kepada Lisa dan yang penting, dia juga disahkan tidak mandul.

3. Pernah tai-chi kawan baik sendiri

Atari meminta Steve Jobs untuk menyiapkan sebuah permainan video bernama Breakout. Oleh kerana tidak tahu bagaimana hendak melakukan pengaturcaraan komputer, Jobs memohon bantuan rakan karibnya, Steve Wozniak. Wozniak berjaya menyiapkan permainan tersebut setelah bekerja selama 4 hari tanpa henti. Jobs berjanji untuk membahagikan upah yang dijanjikan sebanyak $750 bersama, tetapi dia tidak memberitahu Wozniak berkenaan bayaran bonus yang beliau terima jika permainan itu berjaya dipasaran. Wozniak mendapat $375 atas usahanya sementara jumlah yang diperolehi Jobs dilaporkan berkali-kali ganda daripada apa yang Wozniak perolehi.

4. Obses dengan diet yang pelik-pelik

Oleh kerana terlalu obses dengan sebuah buku yang berjudul The Mucusless Diet Healing System tulisan Arnold Ehret, Jobs merasakan beliau hanya perlu makan buah dan sayuran sahaja supaya badannya tidak menghasilkan mucus yang mengandungi kuman dan bakteria. Dia pernah makan epal sahaja dalam seminggu dan dia juga percaya untuk mencuci badannya, beliau mengamalkan puasa.

5. Tidak mahu mandi kerana percaya badannya tidak akan berbau

Bekerja sebagai juruteknik dengan sebuah syarikat bernama Atari (yang masih wujud) Jobs dikenali sebagai "hippie yang badannya berbau" kerana terlalu obses dengan tabiat makannya yang pelik itu (rujuk poin di atas) membuatkan dia percaya badannya tidak menghasilkan bau badan, jadi dia percaya dirinya tidak perlu mandi. Oleh kerana Steve jobs percaya dia tidak perlu mandi, dia juga percaya dia tidak perlu memakai penyembur ketiak atau pewangi ketika bekerja.

6. Mempunyai masalah memilih makanan yang kronik

Pada satu hari, tukang masak untuk Steve Jobs yang bernama Bryar Brown akan menyediakan pelbagai masakan berkhasiat tetapi kesemuanya ditolak oleh Jobs dengan alasan tidak sesuai dimakan. Kemudian Jobs berkata yang dia hendak makan sedikit pai labu, jadi Brown menyediakan pai labu untuk Jobs. Dia hanya makan satu sudu sahaja.

7. Dia adalah seorang A**hole Bertaraf Dunia

Penulis biografi Steve Jobs, Walter Isaacson menamakan ada dua Jobs yang dia kenal. "Steve Baik" dan "Steve Jahat." Steve Baik adalah seorang yang berkarisma, mencari kesempurnaan serta seorang mampu menukarkan apa saja menjadi emas. Steve Jahat pula adalah seorang lelaki yang berperangai kebudak-budakan, kasar, suka membalas dendam, suka mengarah dan mengawal, seorang majikan yang tidak peduli perasaan pekerja bawahan, suka mencuri kredit hasil kerja orang lain, akan mengamuk jika dia tak dapat apa yang dia nak dan dia juga gemar meletakkan kereta diruangan khas OKU.

Rujukan NY PostIBTimesSlateNBC Newsiluminas

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video