Patutlah Rakyat Malaysia Memandu Macam Jalan Raya Bapak Dia Punya. Ini Sebabnya

GAYA HIDUP
September 07, 2017 - 11:06 AM


Driver Malaysia memang sinonim dengan memandu secara pentingkan diri sendiri. Walaupun bukan semua disebabkan beberapa pemandu yang hanya fikir diri sendiri semua pemandu turut terpalit dengan tomahan ini. 

Mungkin ianya betul, disebabkan minda orang kita berada di kelas ketiga pemanduan di jalan raya juga mencerminkan budaya kita yang kurang bermoral. Lihat sahaja lorong kecemasa digunakan sesuka hati. Memotong ikut kepala sendiri. Signal pula dijadikan pilihan untuk di beri semasa menukar lorong atau masuk simpang. 

Entahlah kadang-kadang kita pun dah penat nak fikir tentang masalah ini. Mungkin juga ini antara sebab kenapa mereka berkelakuan seperti itu. 

"Lampu isyarat atau signal dipasang untuk memastikan kereta nampak lebih cantik dengan warna kuning."

Ini mitos paling ramai percaya. Kita semua tahu apa guna lampu isyarat yang perlu diberikan setiap kali kita ingin membelok atau menukar lorong. Gunakanlah. Bukan susah pun.

"High beam adalah tanda untuk orang mengosongkan jalan bagi anda lalu."

Sebenarnya, jika anda sudahpun berada di lorong paling kanan sekali pada kelajuan 110km/j, itu adalah kelajuan maksima untuk semua pemandu dan ini akan membuatkan semua pemandu memandu dalam jarak serta kelajuan yang sama, yang akan melancarkan trafik. Begitupun, pasti ada makhluk-makhluk yang mahu orang lain dengan pantas mengosongkan jalan supaya dia selesa memandu dan marah jika kereta di depan tidak mengosongkan jalan untuk Tuan Seri Paduka Baginda Raja di-Jalan Raya Abah Saya Punya Jalan nak lalu.

"Memotong boleh dilakukan di mana-mana lorong"

Ramai yang kurang jelas tentang perkara ini, kan? Jika anda hendak memotong, anda hendaklah menggunakan lorong di kanan anda. Tidak ada kelayakan istimewa diberikan kepada anda untuk memotong di laluan sebelah kiri hanya kerana anda merasakan pemandu di depan anda lembap ketika berada di lorong paling kanan sekali. Bahaya memotong bukan di lorong kanan anda ni sebenarnya.

"Had laju bas ekspress di lebuhraya adalah 110km/j."

Ramai tidak sedar sebenarnya had laju bas ekspress di lebuhraya adalah 90km/j tetapi seolah dah jadi pemandangan biasa pula bas memecut pantas melebihi kereta. Diharapkan masalah ini selesai pada tahun 2020 nanti apabila semua bas diwajibkan mempunyai pengehad kelajuan dipasang.

"Motorsikal berkonvoi kenalah berjalan seiringan. Baru konvoi!"

Di Australia misalnya, dibenarkan motorsikal berjalan seiringan dengan had dua biji motor dengan jarak tidak melebihi 1.5 meter antara kedua-duanya. Sementara di negara kita pula, konvoi motor kadangkala boleh melibatkan 3 biji motor berjalan seiringan sambil bergelak ketawa pada kelajuan 110km/j.

"Tali pinggang adalah hiasan kereta dan aksesori tambahan."

Kita semua tahu tali pinggang keledar adalah satu peralatan yang wajib digunakan. Bukan kerana undang-undang kata, tetapi kerana ia adalah satu-satunya alat yang akan mengentikan kita daripada tercampak keluar akibat impak kemalangan. Bagus juga sebenarnya bila sistem kereta sekarang akan memainkan bunyi yang annoying untuk mengingatkan pemandu memakai tali pinggang.

"Lorong tengah adalah lorong memandu santai."

Kita tahu lorong kiri adalah lorong paling perlahan cuma bila lori berada di lorong tersebut, ramai pemandu kereta menjadikan lorong tengah khasnya di lebuhraya sebagai lorong paling perlahan yang menyebabkan trafik tersangkut-sangkut. Harap maaf, jika anda ingin memandu perlahan, anda perlu beratur di belakang lori dan bukannya berada di lorong tengah.

"Lorong kecemasan adalah lorong motor."

Pasti ramai yang terkejut tentang ini. Ya memang tak dinafikan banyak kekeliruan timbul akibat kekeliruan di antara penguatkuasa undang-undang. Sebenarnya, memang dalam akta pengangkutan jalan ada termaktub motorsikal tidak sepatutnya menggunakan lorong kecemasan dan jika berlaku, boleh menyebabkan saman dikeluarkan pada pesalah.

----------

Mungkin itulah pemikiran mereka menyebabkan orang kita memandu macam bapak dia punya jalan raya.... Ayuhlah Malaysian!! itu semua tidak betul. Belajarkan menjadi rakyat minda kelas atasan. Bab memandu ni rasanya semua dah diajar elok semasa nak ambil lesen. Korang ni jenis pakai lesen terbang ker? Ke pakai lesen afganistan? Huh 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video