'Rahsia' Untuk Dapatkan Semula Bentuk Badan Menarik Selepas Raya





Amacam sebulan raya? Mesti ada yang main bedal je sampai seluar atau baju ada yang dah lari size sikit kan? Ha, kalau korang nak cuba fit dan turunkan saiz badan selepas raya ni, boleh ikut nasihat jurulatih kecergasan tersohor Malaysia ni. 

Jika anda ingin bersenam dengan cara yang betul, ini ada panduan daripada Kevin Zahri.

#1. WAKTU TERBAIK BAKAR LEMAK

Senaman intensiti rendah boleh dilakukan seperti slow jog, brisk walk mengikut kemampuan sukan kasual dan lain lain. Sebaiknya, lakukan senaman dalam lingkungan 1 jam.

Sebagai panduan, pastikan kadar denyutan jantung dalam keadaan 65% dan untuk pastikan kita berada dalam keadaan ini, kita  boleh bercakap tanpa tercungap-cungap.

Senaman ringan ini disyorkan dilakukan dalam kawasan indoor atau tempat yang redup. Lebih-lebih lagi jika cuaca diluar adalah terlalu panas dan lembab.

#2. SENAMAN HIGH INTENSITY

Menurut KZ, senaman berintensiti tinggi adalah tidak digalakkan. Senaman seperti HIIT, Tabata, Sukan kompetetif, aktiviti kardio perlu dielakkan semasa bulan puasa. Tapi ni bukan bulan puasa, kita sesah aje selagi boleh. 

Adalah sangat penting dan ingin ditekankan dekat sini yang senaman berintensiti tinggi tanpa air adalah sangat berbahaya dan mempunyai pelbagai risiko sepeerti serangan jantung, kecederaan, pengsan dan sebagainya.

Utamanya disini adalah utamakan keselamatan diri.

#3. WAKTU SESUAI BUAT HIIT / LATIHAN WEIGHT

HIIT atau latihan menggunakan pemberat haruslah dibuat selepas makan. Kalau korang nak terus workout selepas berbuka, dinasihatkan supaya makanan dan minuman yang mudah hadam.

Tunggu 10-20 minit sebelum mulakan semula senaman.

Jika korang dah melantak macam-macam, tunggulah 60 hingga 90 minit sebelum lakukan senaman.

Kalau korang pening-pening jugak nak senaman, tapi takut membahaya kan kesihatan, ataupun nak ‘fit’  tapi masa tak cukup; jangan risau. Panaz ada sediakan beberapa produk yang boleh membakar lemak dan menyebabkan peluh dikeluarkan lebih cepat.

Ada HeatPants, HeatTop, HeatBelt dan macam-macam lagilah produk yang boleh membantu kita tingkatkan level workout dan dapat berat badan idaman dalam waktu yang singkat.

Lagi satu, walaupun dia berikan efek pembakaran yang sangat berkesan, tapi material dia tak panas.

Jadi, tiada masalah untuk pakai dua lapis baju. 

Untuk dapatkan produk Panaz, boleh klik di link ini : PANAZ

atau boleh ke Facebook mereka :

\

Cuba tengok Kak Leha ni... steady!