Wawasan 2020 Lupakan Kereta Terbang, Ini 20 Perkara Yang Sepatutnya Berlaku di Malaysia Tahun Ini!

SPECIAL
January 03, 2020 - 03:23 PM


Bermula lembaran baru untuk setiap kehidupan pada tahun 2020, masih ramai lagi yang nampaknya sedih, kecewa dan geram dengan wawasan 2020 yang nampaknya tidak seperti dijangkakan sebagaimana kita tanamkan imaginasi satu ketika dahulu.

Namun tak mengapa, sememangnya untuk ada kereta terbang agak mustahil tak kiralah kerajaan mana yang memerintah. Kalau keadaan ini boleh dicapai, negara yang lebih maju dah lama buat. Walaupun maju sekali pun jika sikap kita sendiri tak pernah berubah tak ada guna.

Apa yang kita perlukan sebagai satu negara yaang maju bukanlah kereta terbang, tapi sikap kita yang kelas A ini sepatutnya menjadi titik permulaan untuk wawasan 2020.

Berikut kami kongsikan ini 20 perkara yang perlu kita bayangkan pada tahun ini. 

1. Bila Double Park, Jangan jadi seorang yang bodoh! Sila tinggalkan number telefon anda.

2. Tiba masanya kita gunakan digital advertising. Boleh kurangkan penggunaan kerja dan sampah

3.Buang sampah di tempat yang betul dan asingkan mengikut mengikut jenis sampah

4. Wawasan 2020! tengok sahaja apa yang jadi dekat tasik titiwangsa baru jer bukan dah rosak.

5. Kami rasa setiap pemandu kereta atau mana-mana kenderaan tahu berfikirkan. Sila gunakan signal bila nak masuk atau keluar simpang ataupun tukar lorong.

6. Malaysia aman

7. Tapau dan guna bekas sendiri bagi mengurangkan penggunaan plastik.

8. RFID dah bagus dan kalau boleh ugrade sikit Touch N Go punya sistem dan banyakkan rebate.

9. Yang ini lebih kepada sikit individu. Sampai bila nak guna "janji melayu"

10. Ini yang kami perlukan!

11. Please Please Please. Jangan buang sampah merata lagi. Dah 2020 kot. Paling tak boleh diterima buang sampah dari kereta.

12. Banyakkan senyum tak susah pun kan. 

13. Dah makan sila kemas sendiri. Tak nampak pelik pun malah orang akan terikut dan lebih hormat kita

14. Dengan segala perkembangan teknologi, ini amat penting. 

15. Percaya atau tidak, masih ramai yang tak buat benda ni. 

16. Ikutlah trafik light dan utamakan pejalan kaki

17. Ingat, kalau jenis nak santai-santai tu sila berdiri di sebelah kiri, jangan block laluan orang lain. 

18. This is nice idea actually. Barulah maju ada tempat charge Scooter walau tak ramai yang guna

19. Start Giving dan hanya untuk local people jer. Kalau traveller dari luar negara sila abaikan. 

20. Ubah minda kita. Tak mustahil kita boleh ubah minda orang lain juga

Kredit kepada designer. Kami tak mintak banyak pun sebenarnya, kami tak perlukan pun kereta terbang. Ini 20 benda yang kami perlukan sebagai rakyat Malaysia pada wawasan 2020.

;