Tular Isu Sejarah Nabi, JAKIM Bakal Panggil Ustaz Don Untuk Dapatkan Penjelasan

HIBURAN
June 07, 2024 - 01:03 PM


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan memanggil pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal Don Biyajid bagi mendapatkan perincian berhubung kontroversi dikaitkan dengan penceramah itu. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, berkata pertemuan itu tidak perlu diadakan secara serius, sebaliknya berkonsepkan santai bagi merungkai permasalahan berkenaan.

“Malah mungkin boleh jemput Don Daniyal untuk minum teh secara santai.  

“Kita dalam Islam, asas agama untuk menasihati antara satu sama lain dan JAKIM sebelum ini memang mengambil pendekatan untuk menasihati," ujarnya. 

Dalam pada itu, Mohd Na’im turut menasihati pendakwah berkenaan untuk sentiasa merendah diri dan mengakui jika ada membuat kesilapan.

“Sebagai umat Islam kita perlu ada sifat tawaduk dan rendah diri untuk menerima dan mengaku sekira melakukan kesilapan tidak kira sebesar mana kesilapan dilakukan,” katanya.

Bukan hanya dituju kepada pendakwah tersebut, Mohd Naim turut menasihati para agamawan agar lebih berhati-hati agar asas agama Islam dapat dihayati masyarakat.

“Saya menasihati kepada semua agamawan supaya berhati-hati dalam menyampaikan ceramah. Pastikan terlebih dahulu terutamanya hadis yang disebutkan perlu disemak dan benar-benar sahih,” ujarnya lagi. 

Semalam, Ustaz Don Daniyal ‘direhatkan’ daripada program yang sinonim dengan musim ibadah haji, Salam Baitullah ekoran beberapa kontroversi yang terpalit dengan dirinya.

Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia, Datuk Suhaimi Sulaiman dalam satu kenyataan berkata, Ustaz Don atau nama sebenarnya Don Daniyal bin Don Biyajid, 40, ‘direhatkan’ untuk meredakan keadaan yang tegang di platform media sosial. 

 

Sumber: Kosmo 

Destination: