10 Lokasi Menarik Di Melaka

JALAN-JALAN
October 25, 2021 - 03:01 PM


Bandar bersejarah Melaka antara lokasi pilihan bagi ramai pelancong kerana Melaka penuh dengan pelbagai tarikan yang sesuai untuk semua peringkat umur! Sejak ramai yang dalam 'mood' bercuti, kali ini saya shortlist kan beberapa lokasi yang menarik yang mampu mengisi masa cuti atau lapang anda! 

1. A’ Famosa Water Park

A ‘Famosa Water Park adalah salah satu taman air yang terbesar di Malaysia dan dibina di kalangan kehijauan yang subur. Taman air ini dibina pada tahun 1996 dan mempunyai pelbagai aktiviti yang menjamin anda masa yang baik.

2. A’ Famosa Safari Wonderland

Terletak tidak jauh dari A ‘Famosa Water Theme Park, safari ajaib ini adalah tempat di mana anda akan dapat melihat dan berinteraksi dengan haiwan-haiwan liar dan unik. Di sini anda juga akan dapat melihat unta, gibbon, flamingo merah jambu, kancil dan banyak lagi. Tinggal untuk pertunjukan aksi mereka atau naiki kapal persiaran mereka melalui Pulau Monyet untuk masa yang indah.

3. Skytrex Adventure Melaka

Skytrex Adventure Melaka merupakan salah satu daripada tiga tapak luar yang terdapat di Malaysia. Hanya 5 minit memandu dari tol keluar Ayer Keroh, tempat menarik di Melaka ini merupakan tempat yang hebat untuk pencinta alam semula jadi. Selain daripada berjalan kaki kanopi, anda juga dapat mencuba ‘skybike’ di sini.

Berbasikal dengan tali nipis di atas lantai hutan bukanlah sesuatu untuk orang yang lemah hati, tetapi sesuatu yang semua orang harus cuba sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

4. Freeport A’ Famosa Outlet

Merangkumi kawasan seluas 180,000 kaki persegi, Freeport A ‘Famosa ialah rumah kepada 70 jenama. Destinasi membeli belah yang mesti dilawati jika anda pergi ke Melaka atau hanya memandu ke selatan Semenanjung Malaysia. Seni bina bangunan ini adalah menarik, mengambil inspirasi dari Belanda.

Selain itu, terdapat juga banyak kafe dan restoran di sini untuk mengisi perut anda apabila anda berada di sini.

5. A’ Famosa

A ‘Famosa adalah sebuah Kubu Portugis lama yang terletak di tengah-tengah Melaka. Anda akan dapat melihat bangunan yang masih berdiri tinggi dengan dua meriam yang terletak di hadapan. Datang dan ambil sekeping gambar yang bersejarah di sini.

6. Stadthuys

Salah satu lagi tempat menarik di Melaka yang bersejarah di tengah bandar ialah bangunan merah ini, Stadthhuys.

Satu lagi salah satu daripada banyak tarikan bersejarah Melaka di tengah-tengah bandar adalah bangunan merah ini, Stadthuys. Dikatakan bahawa ini adalah bangunan Belanda tertua di sini selain Gereja Christ. Terletak di dataran Melaka, banyak orang akan datang ke sini untuk mengambil gambar bangunan ikonik ini.

7. Gereja Saint Paul (Church of Saint Paul)

Salah satu tempat menarik di Melaka yang tertua yang didirikan, ia masih berdiri tinggi untuk mengingatkan pengunjung tentang sejarah dan penghajian orang Kristian ke tanah ini. Semasa anda dididik sejarahnya di sini, anda juga dapat melihat makam, plak konkrit dan patung St Francis Xavier di hadapan bangunan.

8. Gereja Christ (Christ Church)

Gereja Christ ialah bangunan merah ikonik yang terletak tidak jauh dari Stadthuys. Anda akan dapat mengenali bangunan ini yang mempunyai salib merah dan loceng di bahagian atas bangunan. Jika anda berada di sekitar kawasan ini pada hujung minggu, anda juga boleh mengambil bahagian dalam jemaat hari Ahad yang diadakan pada jam 8.30 pagi, 10.30 pagi dan 4.00 petang.

9. Rumah Malaqa (Malaqa House)

Terletak di Melaka Tengah, Rumah Malaqa adalah sebuah muzium dan juga kedai antik. Hanya beberapa minit dari Jonker Street, kedai yang ditukarkan kepada muzium ini direka dengan indah dengan seni bina yang medapat ilham daripada kebudayaan Baba dan Nyonya. Anda akan dapat melihat banyak barang antik dan koleksi di sini, dengan beberapa barang yang dijual, sejurus menjadikannya salah satu cenderahati yang baik untuk dibawa pulang.

10. Magic Art 3D Museum

Muzium ini merupakan muzium seni 3D kedua terbesar selepas muzium yang ada di Langkawi. Terdapat banyak lukisan interaktif dan juga penipuan mata yang akan megelirukan minda anda. Ini adalah salah satu tempat menarik di Melaka yang terbaik untuk anda melarikan diri daripada cuaca petang yang panas.

 

Destination: