13 Tip Travel Untuk Melancarkan Percutian Yang Ramai Tidak Tahu





Percutian adalah masa terbaik dalam kehidupan. Cuma masa panjang di jalanraya boleh menjejaskan banyak benda. Jadi amat penting untuk kekal selesa dalam perjalanan.

Berikut antara 13 tip travel yang mungkin dapat membantu anda melancarkan perjalanan anda semasa travel.

 

1. MENGECAS TELEFON BIMBIT DALAM KECEMASAN

Jika tiada soket atau tempat untuk cas telefon, anda boleh gunakan tv di airport, kafe ataupun bilik hotel. Kebanyakkannya ada port USB di panel belakang.

 

2. MAKAN DALAM KERETA DENGAN KESELESAAN

Semasa makan di dalam kereta, amat sukar untuk dapatkan tempat sesuai untuk letakkan makanan dari tertumpah. Letakkan semua dalam bekas plastik sebagai jalan penyelesaian.

 

3. PACKING BARANGAN KEMAS

Cara yang betul untuk mengelakkan barangan anda berselirat. Lagi-lagi kemas ataupun earphone. 

 

4. GUNAKAN "CAR SEAT" UNTUK SUSUN PERALATAN DALAM KERETA

Car seat tu banyak juga kegunaan sebenarnya. Ini salah satunya.

 

5. RANCANG KEDUDUKAN DALAM KERETA DENGAN BETUL

Majoriti kemalangan terjadi bila kesemua penumpang dalam kereta tidur. Tempat sebelah pemandu sepatutnya diduduki oleh pemandu arah yang tidak akan tidur. Penumpang di belakang seharusnya tidur untuk dapatkan rehat yang cukup dan mampu menggantikan pemandu dan pemandu arah bila perlu. Atur barang2 di dalam kereta seperti lakaran di bawah untuk keselesaan maksima. 

1. Barang paling penting untuk pemandu seperti dompet dan cermin mata HITAM.
2. Barang paling penting untuk semua penumpang seperti kotak ubat dan dokumen.
3. Bekas buang sampah.
4. Barang hiburan dan kanak2.
5. Makanan.
6. Beg, jaket.
7. Bagasi.

 

6. JIKA KEHILANGAN "LUGGAGE" INI PERLU DI BUAT

Untuk keselamatan incase luggage hilang ke apa ke boleh cuba letakkan nama dan nombor untuk dihubungi. Senang untuk orang yang jumpa kembalikan beg kepada anda.

 

7. SILA BAWA "EXTENSION" SENDIRI

Ini biasa berlaku. lagi-lagi jika travel ramai-tramai dan kongsi bilik. Plug charger ada satu jer. Jadi untuk elakkan pergaduahn bolehbawak extension sendiri.

 

8. PASTIKAN KEBERSIHAN "CUP HOLDER"

Untuk elakkan minuman tumpah boleh cuna cup holder. Nanti tak ada lah melekit tempat letak minuman korang.

 

9. "PACKING" BARANG - BARANG DENGAN KEMAS DAN TERATUR

Bagi melancarkan perjalanan korang sila packing dan susan barang-barang dengan teratur. Kalau dalam beg back tu barang-barang yang todak selalu guna boleh letak dibahagian paling bawah. Untuk peralatan toiletries seperti sabun atau shampoo boleh beli bekas untuk travel. Biasanya bekas ni kecil dan senamg nak masukkan dalam beg hand carry. Immigrasion pun senang lepas.

10. BAWA PENYANGKUT KERETA

Bila driving seeloknya pastikan barang-barang di susuh dengan cermat bagi mengekalkan keselesaan sepanjang perjalanan. 

 

11. CARI STESEN GAS YANG PALING MURAH MELALUI APPS

Dengan dunia serba moden boleh juga install applikasi yang menyatakan stesen petrol yang mudah danberdekatan. 

 

12. WUJUDKAN HIBURAN DENGAN CARA SENDIRI

Ini satu tip bagi menghilangkan rasa bosan di dalam kapal terbang. Kalau jenis naik kapal terbang low cost tu boleh cuba cara ini.

 

13. CARA MUDAH UNTUK CARI SUMBER AIR

Untuk jimatkan duit dari membazir untuk beli air boleh juga bawa botol kosong dah isi air dia bilik - bilik yangbiasanya menyediakan air secara percuma. Biasanya anda boleh dapatkan di bilik ibu dan anak, mintak dengan pekerja kat restoren, biasanya di sentral eropah simber air paip adalahbersih dan boleh di minum terus. 

 

;