23 Taman Negara Di Dunia Masih Terpelihara Dan Mempunyai Permandangan Yang Memukau

TRAVEL
March 19, 2018 - 05:32 PM


Walaupun manusia mengembara dan meninggalkan tanda buatan manusia di mana-mana, namun masih terdapat banyak padang pasir yang dipelihara dengan alasan yang sangat baik. Kepulauan Galapagos, Snowdonia atau Banff di Kanada… adalah sebahagian daripada tanah gersang alam semesta yang masih terpelihara dan menjadi impian para pelancong dari seluruh dunia untuk melawat kawasan tersebut.

Kerana manusia telah dimusnahkan dan dilahirkan di mana-mana, alam juga perlu dipelihara. Hingga abad ke-sembilan belas, idea baharu “Taman Negara” diketengahkan.

Buat pertama kalinya, manusia sedar akan kepelbagaian menakjubkan yang mereka miliki dan berfikir untuk melindungi kawasan tertentu: landskap yang indah, fenomena alam yang hebat dan mengagumkan serta kaya dengan fauna dan flora.

Pada mulanya, manusia tidak mempunyai idea mengenai pelancongan, mereka hanya mahu memelihara ekosistem yang kaya dengan rahsia yang disimpan oleh Alam Semula Jadi.

Diakui, sebahagian besar taman negara atau kawasan semula jadi hari ini menjadi “mangsa” berjuta-juta pengunjung yang ingin tahu setiap tahun, tetapi sukar untuk menahan tarikan kawasan semulajadi yang indah seperti flora dan fauna yang kaya, di mana terdapat struktur atau hutan geologi yang luar biasa.

Mujurlah, lawatan ke tempat-tempat ini sangat terhad dan dapat menghalang manusia daripada merosakkan syurga kecil ini.

Oleh itu, gambar-gambar di bawah ini juga untuk membantu kita sedar akan tanggungjawab kita sendiri untuk memelihara alam yang berharga. Jika anda suka ruang besar, haiwan atau hidupan liar yang jarang ditemui, anda pasti akan mempedulikan tempat-tempat yang hebat di sini. Mari lindungi ‘Alam Semula Jadi’ kita.

Antarctika

Taman Negara VatnajÖkull (Iceland)

Taman Negara Kruger (South Africa)

Taman Negara Guilin (China)

Taman Negara Doñana

Taman Negara Galapagos (Ekuador)

Taman Negara Joshua Tree (Amerika)

Hutan Negara Pisgah (Amerika)

Taman Negara Banff (Kanada)

Taman Negara Grampians (Australia)

Taman Negara Huascaran (Peru)

Hutan Rimba Na Pali Coast State (Amerika)

Taman Negara Tayrona (Colombia)

Taman Negara Snowdonia (Wales)

Taman Negara Terre Nova (Kanada)

Taman Negara Kosciuszko (Australia)

Taman Negara Sam King Yot Khao (Thailand)

Taman Negara Gros Morne (Kanada)

Taman Negara Etosha (Namibia)

Taman Negara Mitchell River (Australia)

Taman Negara Chobe (Botswana)

Kepulauan Aran (Scotland)