8 Hotel Terbaik Bawah RM200 di Busan Korea Selatan

April 02, 2019 - 03:05 PM


Busan antara destinasi popular dalam kalangan pelancong Malaysia. Panorama yang begitu unik dan menenangkan menjadikan Busan sebuah bandar pilihan bagi orang kita. Selain itu, perbelanjaan di Busan agak murah jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain di Korea. 

Begitu juga hotel di Busan. Banyak pilihan dan harga juga berpatutan. Berikut kami kongsikan 8 hotel terbaik yang anda boleh menginap jika ke Busan. Harga setiap hotel di bawah RM200 untuk satu malam.

8 Hotel Terbaik Bawah RM200 di Busan Korea Selatan

Hotel Foret Busan Station

Hotel Foret Busan Station ini menawarkan bilik-bilik yang selesa, WiFi percuma serta perkhidmatan concierge. Ia terletak dalam 5 minit berjalan kaki dari Stesen Kereta Api Bawah Tanah Choryang (Line 1). Ia mempunyai kaunter penerimaan tetamu 24 jam dan menawarkan tempat letak kenderaan secara percuma di lokasi.

Setiap bilik mempunyai tab mandi, peralatan mandian dan jubah mandi di bilik mandi en suite. Kemudahan tambahan termasuk TV skrin rata dan bar mini.

Hotel Foret Busan Station terletak dalam jarak 15 minit berjalan kaki dari Stesen Busan.

Dong-Gu adalah pilihan hebat pelancong yang berminat dengan alam semulajadi, makanan laut dan bersiar-siar.

Harga: MYR186

Score: 8.5 / 10

Alamat: 6, Jungang-daero 296beon-gil, Dong-gu, Dong-Gu, 48730 Busan, Korea Selatan 

Vovtel

Vovtel adalah sebuah motel yang terletak di tengah-tengah Busan. Ia berada hanya dalam jarak 3 minit berjalan kaki dari Stesen Kereta Api Bawah Tanah Munhyeon. WiFi percuma disediakan di seluruh motel.

Setiap bilik yang dihias berwarna-warni mempunyai bilik mandi peribadi dan ruang tempat duduk. Kemudahan dalam bilik termasuk Komputer Peribadi , TV skrin rata dengan saluran kabel dan peti sejuk. Bilik mandi dilengkapi dengan jubah mandi dan pengering rambut.

Vovtel menyediakan perkhidmatan simpanan bagasi dan parking percuma di lokasi.

Hotel ini berjarak 2 minit berjalan kaki dari Daerah Kewangan Antarabangsa. Stesen Gwangalli dan Busan KTX berada dalam jarak 10 minit memandu. Anda boleh memandu selama 20 minit untuk sampai ke Haeundae dan Pasar Malam Antarabangsa.

Harga: MYR169

Score: 8.9 / 10

Alamat: 90, Jayupyeonghwa-ro 60beon-gil, Nam-gu, 48402 Busan, Korea Selatan 

Hotel 25 Seomyeon​

Hotel 25 terletak hanya 2 minit berjalan kaki dari Pintu Keluar 6 dari Stesen Subway Beomnaegol atau 5 minit berjalan kaki dari Stesen Kereta Api Beomil. Ia menawarkan WiFi percuma dan bilik-bilik yang luas. Kawasan bandar Seomyeon terletak sejauh 10 minit berjalan kaki.

Setiap bilik mempunyai TV skrin rata, komputer peribadi dan penghawa dingin. Cerek elektrik juga disediakan. Bilik mandi peribadi mempunyai pancuran mandian.

Kemudahan lain di Hotel 25 termasuk perkhidmatan simpanan bagasi dan dobi. Tempat penginapan ini juga menawarkan parking percuma.

Stesen KTX Busan berjarak sejauh 15 minit memandu.

Harga: MYR134

Score: 8.8 / 10

Alamat: 6, Hwangnyeong-daero 7beon-gil, Busanjin-gu, Busanjin-Gu, 47353 Busan, Korea Selatan

Business Hotel Busan Station

Business Hotel Busan Station terletak 5 minit berjalan kaki yang singkat dari Stesen KTX Busan. Ia menawarkan bilik-bilik yang ringkas dan berhawa dingin dengan WiFi percuma dan komputer peribadi. Ia terletak hanya 7 minit pemanduan dari Pelabuhan Busan, serta menyediakan simpanan bagasi di kaunter penerimaan tetamu 24 jam.

Semua bilik dimuatkan dengan lantai kayu, TV kabel dan cerek elektrik. Bilik mandi en suite menyediakan tab mandi dan peralatan mandian percuma.

Business Hotel Busan Station terletak 30 minit pemanduan dari pantai dan restoran-restoran makanan laut di Pantai Guanganli. Ia berjarak 17 km dari Pantai Haeundae dan 20 km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Gimhae.

Hotel ini menyediakan perkhidmatan dobi, cucian kering, dan kemudahan menyeterika. Kemudahan faks dan fotostat juga boleh didapati di kaunter penerimaan tetamu

Walaupun motel ini tidak mempunyai sebuah restoran di lokasi, terdapat beberapa restoran Korea dan Asia dalam jarak hanya 5 minit berjalan kaki. Beberapa pub juga terletak berhampiran.

Harga: MYR144

Score: 8.4 / 10

Alamat: 12-9, Jungang-daero 180beon-gil, Dong-gu, Dong-Gu, 48822 Busan, Korea Selatan

Canvas Hostel 

Terletak di daerah Haeundae di Busan, Canvas Hostel menyediakan penginapan yang selesa dengan pelbagai kedai kopi di sekitar kawasan ini. Tempat penginapan ini hanya sekitar 8 minit berjalan kaki dari Stesen Kereta Api Bawah Tanah Dongbaek Exit.1 (Busan Laluan 2).

Bilik-bilik yang moden ini dihiasi dengan warna putih, dilengkapi dengan cermin dan alat penghawa dingin/pemanas. Bilik mandi peribadi dan tandas berkongsi dilengkapi dengan alat pengering rambut, tuala serta peralatan mandian percuma.

Canvas Hostel menyediakan WiFi dan sarapan percuma di kawasan lounge berkongsi.

Asrama ini berada dalam jarak 5 minit berjalan kaki dari Pantai Haeundae dan The Bay 101, salah satu tempat tarikan pelancongan. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Gimhae yang berjarak 40 minit pemanduan dari tempat penginapan.

Harga: MYR87

Score: 8.1 / 10

Alamat: 13, Haeundaehaebyeon-ro 197beon-gil, Haeundae-gu, 48093 Busan, Korea Selatan

K-Guesthouse Premium Busan 1

Terletak di Busan, 600 meter dari Busan China Town, K-Guesthouse Premium Busan 1 menawarkan bilik-bilik berhawa dingin dengan WiFi percuma di seluruh kawasan penginapan.

Bilik-bilik ini dilengkapi dengan TV skrin rata. Setiap bilik mempunyai bilik mandi peribadi. Kemudahan tambahan yang ditawarkan termasuk selipar, peralatan mandian percuma serta alat pengering rambut.

Anda akan mendapati dapur berkongsi di tempat penginapan ini.

Terminal Feri Antarabangsa Busan berada 1.5 km dari K-Guesthouse Premium Busan 1, manakala Pelabuhan Busan terletak 1.6 km dari tempat penginapan ini. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Gimhae yang berjarak 11 km dari tempat penginapan ini.

Harga: MYR151

Score: 8.5 / 10

Alamat: 7-5, Jungang-daero 236beon-gil, Dong-gu, Dong-Gu, 48732 Busan, Korea Selatan

Kimchee Busan Downtown Guesthouse 

 

Kimchee Busan Downtown Guesthouse terletak hanya 2 minit berjalan kaki dari Stesen Subway Beomnaegol (Laluan Busan 1). Ia menawarkan bilik-bilik bergaya peribadi dan asrama. Akses WiFi percuma dan parking peribadi boleh didapati di tempat.

Setiap bilik menawarkan pemandangan bandar, manakala beberapa bilik mempunyai TV skrin rata. Bilik-bilik asrama juga dilengkapi dengan loker. Bilik mandi peribadi dan berkongsi dilengkapi dengan alat pengering rambut serta tab mandi atau pancuran mandian.

Kimchee Busan Downtown Guesthouse menawarkan dapur berkongsi. Anda boleh menikmati aktiviti bermain pingpong di lounge berkongsi.

Busan China Town dan Stesen Busan terletak kurang 20 minit memandu dari rumah tamu ini. Lapangan Terbang Antarabangsa Gimhae pula berjarak 30 minit memandu jauhnya.

Harga: MYR148

Score: 8.1 / 10

Alamat: 20-8, Hwangnyeong-daero 7beon-gil, Busanjin-gu, Busanjin-Gu, 47353 Busan, Korea Selatan

My Hostel Nampo

Popcorn BnB Hostel Gwangbok terletak di daerah Jung-gu di Busan, dalam jarak 100 meter dari Pasar Gukje. Ia mempunyai bilik-bilik berhawa dingin dengan Wifi percuma di seluruh premis.

Setiap bilik menyediakan TV skrin rata dengan saluran kabel. Setiap bilik mempunyai bilik mandi peribadi yang dilengkapi dengan pancuran mandian. Kemudahan tambahan yang ditawarkan termasuk selipar, peralatan mandian percuma dan pengering rambut.

Tempat penginapan ini menawarkan dapur berkongsi.

Pasar Jagalchi berjarak 400 meter dari Popcorn BnB Hostel Gwangbok. Nampo-Dong terletak dalam jarak 400 meter. Lapangan terbang yang paling dekat adalah Lapangan Terbang Gimhae, yang berjarak 11 km dari Popcorn BnB Hostel Gwangbok.

Harga: MYR91

Score: 8.1 / 10

Alamat: 3-2, Gwangbok-ro 12beon-gil, Jung-gu, Jung-gu, 48980 Busan, Korea Selatan

Baca : Bercuti Ke Busan, Confirm Tak Bosan!

Baca: 8 Tempat Makan Halal Di Busan

Destination: