Backpacker Itu Mudah Jika Anda Ikuti 10 Tip Travel Murah Ini





Ramai yang simpan impian untuk jadi backpacker. Nak jelajah seluruh dunia secara backpaker. Sangat mengagumkan bila sembang dengan orang "aku dah backpacker ke eropah" tapi masih lagi ramai yang hanya tinggal impian.

Bila tanya ada yang jawab tak berani. Ada yang jawab tak der duit. Ada juga yang jawab tak ada masa. Benda ni memang berkait tapi sampai bila nak tungu ada duit, ada masa dan ada keberanian tu? Sampai ke tua belum tentu akan ada semuanya.

Jadi just plan dan study betul-betul perjalanan tu, boleh jer sebenarnya. Nak backpack ni tak perlu jadi kaya pun.  Kalau kayan korang tak kan pilih backpack. Banyak trick-trick yang boleh kita belajar untuk jayakan rancangan kita untuk jelajah dunia.

Ini antara trick yang korang boleh ikut untuk jimatkan bajet semasa travel. 

10. GUNAKAN LALUAN YANG FELXIBLE

Maksudnya di sini laluan tu kena unlimited. Tak semestinya dari point A ke B kena naik flight. Mungkin boleh combined dengan train atau bus. Biasanya dengan cara ni pun dah boleh save banyak cost. 

Sebagai contoh kalau nak ke Phuket. Mungkin local flight dari Bangkok ke Phuket lagi murah dari direct flight ke Phuket. 

9. A "HIDDEN" CITY

Maksud hidden city ni bila beli tiket jenis transit. Jadi tak perlu lah naik untuk part kedua tu. Boleh juga buat macam tu. Boleh guna Skiplagged or Flyshortcut untuk check hidden city.

8. JANGAN SEWA KERETA DI BANDAR BESAR

Jika ke bandar2 besar seperti Amsterdam atau London. tak perlulah pandai-pandai sewa kereta. Sebab biasanya kat bandar macam ni pengangkutan awam dan cukup terbaik dah. Lagi pun sewa kereta mahal. Sewa basikal boleh.

7. SPECIAL OFFER

Biasanya kalau nak ke muzium atau tempat-tempat tumpuan akan ada special offer dari agency travel atau hotel. Pandai2 lah study dan cari kat agency. Lagi satu biasanya akan ada hari untuk masuk percuma kat muzium. Macam kat UK kalau beli tiket train biasanya akan dapat free untuk tiket kedua untuk ke tempat-tempat tarikan pelancong.

6. TRAVEL LIGHLY

Biasanya backpacker akan sentiasa ambil berat pasal ni. Selain tak perlu ambil luggage beg yang ringan senang untuk di bawa jalan-jalan. Nak usung pusing satu kota pun tiada masalah. Airlines sekarang amat ketat untuk rule ni terutama kalau naik low cot airlines. 

5. PILIH APARTMENT ATAU BNB 

Hotel zaman sekarang agak mahal. Lagipun facilities hotel agak limited. Orang ramai dah mula beralih kepada BNB dah sekarang. Boleh masak. Boleh cuci baju. Boleh kenal-kenal dengan host juga. Kalau pandai bodek silap haribulan host akan bawa kita jalan-jalan kat tenmpat diorang dengan percuma.

4. MUZIUM SECARA PERCUMA

Macam aku cakap tadi. Biasanya muzium ni akan ada hari masuk percuma. Yang tu kena study dan tanya kat kaunter informasi.

3. BAYAR DENGAN LOCAL CURRENCY 

Kalau korang guna debit atau kredit kad biasanya mereka akan tanya nak guna local currency atau currency asal negara korang. Jadi masa ni pilihlah local currency. maksudnya jika korang shopping kat Paris. Sila bayar dalam Euro bukan dalam RM. Sebab mungkin akan di kenakan charge convert sehingga 10%. 

2. TARIKH

Tarikh juga memainkan peranan penting untuk harga yangbakal di bayar. Jadi pilihlah tarikh yang flexible. Biasanya hari cuti tiket akan mahal gila gila. Pilih tarikh awal-awal pun akan dapat tiket murah juga.

1. GUNAKANLAH ENCIK GOOGLE.

Korang tahukan fungsi google? Ok tak perlu aku explain dah. Biasanya kalau laman web yang dah power dan taraf internasional rate akan mahal (booking.com atau skyscanner). Jadi sila cari artenatif lain seperti local carian. Sebagai contoh kalau nak ke Australia dan New Zealand boleh Wotif untuk booking hotel. Untuk Asia pula boleh guna  Ctrip atau Agoda.

 

Ok itu jelah.Happy backpacking.....

 

 

 

;