Cuaca Sejuk Luar Biasa Bakal Melanda Australia Mungkin Bersalji Di Sesetengah Tempat





Orang Malaysia memang suka melancong ke Australia selain dekat dan murah dengan penerbangan Air Asia, Australia juga mempunyai budaya hidup yang lain dan dari negara Asia kira feeling mat saleh lah kalau duk kat sana. Tak de lah muka jenis "sepesen" je dangan orang Malaysia kan.

Berdasarkan rekod kajian di rileklah.com, Australia merupakan antara top destinasi pilihan orang Malaysia untuk melancong dan menyambung pelajaran. 

Baru-baru ni laporan dari dailymail mengatakan Australia bakal di landa cuaca sejuk yang luar biasa dan boleh di katakan sudah lama cuaca sejuk sebegitu tidak melanda Australia. Malah dikatakan ada sesetengah tempat yang tidak pernah turun salji pun akan bersalji. Bagi kita yang berada dalam cuaca khatulistiwa ni memang nampak excited tapi hakikatnya cuaca sejuk yang ekstream ni memang macam halau sikit kadang-kadang. 

Nampaknya tempat yang paling menjejaskan adalah di bahagian utara Australia sebab di kawasan ni kita sedia maklum cuaca tak der lah sejuk sangat macam di selatan Australia. Namun, cuaca di Selatan Australia akan bertambah sejuk dari kebiasaannya lagi-lagi di southeast Queensland.

Mungkin juga cuaca sejuk melampau di Australia kesan dari "Beast from the East" yang melanda negara-negara di Eropah ketika ini. Malah tasik di Amsterdam pun sedang membeku sehingga boleh main ski kat atas tu.

Bukan sahaja Eropah yang di landa sejuk melampau tapi kat Amerika pun sama jer. Malaysia je tak ahu bila berlaji ni. Hehe

Ok bagi mereka yang nak travel ke Australia musim sejuk nanti sila buat extra persediaan ya. Terutama dari segi pemakaian. 

-KeN

 

;