Sukakan Alam Semulajadi? 10 Lokasi Menarik Di Pahang Untuk Anda!

JALAN-JALAN
November 15, 2021 - 04:20 PM


1. Bukit Tinggi

Diilhamkan oleh sebuah bandar di Perancis, Bukit Tinggi adalah salah satu daripada banyak tempat menarik di Pahang yang anda mesti lawati. Terletak di dataran tinggi, seni bina di sini menyerupai istana Eropah, memberikan pengunjung dengan pengalaman yang tidak sama seperti tempat lain di Malaysia. Jika anda mempunyai masa, anda boleh memilih untuk tinggal di sini selama satu atau dua hari untuk percutian yang sejuk dan menyegarkan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

2. Hutan Simpan Lentang

Hutan Simpan Lentang ialah hutan simpan yang tertelak kira-kira setengah jam dari pusat bandar. Banyak orang akan melawat tempat ini untuk mendapatkan percutian yang singkat dari bandar sambil merehatkan minda mereka. Pastikan anda bersedia dengan alat berkelah anda untuk masa yang baik di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Bilut Extreme Park

Salah satu tempat menarik di Pahang yang mesti anda kunjungi ialah Bilut Extreme Park di Bentong. Jika anda menyukai aktiviti yang mencabar, ini ialah tempat untuk anda.

Mengemudi ATV ke atas bukit, ke bawah bukit dan di sekitar kebun kelapa sawit tidak pernah seseronok ini. Datang dengan keluarga dan rakan-rakan anda untuk mempunyai masa yang seronok bersama-sama.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Lawatan berpandu ada disediakan tetapi harga bergantung pada saiz kumpulan

4. Kolam Air Panas Bentong

Terletak hanya satu jam dari pusat bandar, Kolam Air Panas Bentong ialah tempat yang sesuai untuk sesiapa yang berasa letih. Dikelilingi oleh kehijauan yang subur, air mineral terma semula jadi ini mempunyai banyak manfaat untuk kulit anda. Dengan begitu banyak faedah, anda mesti meluangkan masa untuk melawat tempat ini untuk merehatkan minda dan badan anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 10:00 mlm
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM8

5. Air Terjun Chamang

Air Terjun Chamang, terletak 10km dari bandar Bentong adalah salah satu tempat menarik di Pahang yang sesuai untuk dilawati pada hari yang panas. Perjalanan untuk sampai ke air terjun ini adalah cukup mudah, dan anda tidak perlu mendaki dan melalui mana-mana medan yang sukar untuk sampai ke sini. Tempat letak kereta yang besar juga disediakan untuk pengunjung.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: RM2

6. Rose Centre

Satu lagi tempat menarik di Pahang yang perlu anda lawati ialah Taman Bunga Mawar Puan Robertson yang terletak di lereng bukit di Brinchang. Dengan lebih daripada 100 jenis bunga mawar dan 10 teres taman bunga mawar di sini, ini ialah tempat yang sempurna untuk pencinta bunga mawar. Mekar sepanjang tahun, taman bunga yang mempesonakan ini pasti akan menarik nafas anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM2

7. Teluk Cempedak

Teluk Cempedak, juga dikenali sebagai “Palm Beach” adalah terkenal dengan pantainya yang cantik. Terletak 5 kilometer dari bandar Kuantan, tempat menarik di Pahang ini cukup untuk memberi masa yang seronok kepada semua orang. Suasana di sini menyenangkan dan ia juga mempunyai beberapa gerai makanan yang baik untuk memastikan anda penuh dan berpuas hati sepanjang masa anda di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Air Terjun Pelangi

Malaysia diberkati dengan banyak air terjun, tetapi tidak ada yang sama seperti Air Terjun Pelangi. Pada waktu tertentu, anda akan dapat melihat pelangi yang terbentuk di sepanjang air terjun. Pandangan ajaib ini adalah sesuatu yang perlu anda saksikan dengan sendiri.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Lawatan berpandu ada disediakan tetapi harga bergantung pada saiz kumpulan

9. Bukit Fraser

Hanya panduan dua jam dari pusat bandar, kunjungi destinasi tanah tinggi ini untuk masa yang sejuk dan santai. Salah satu daripada beberapa tempat menarik di Pahang yang merupakan tanah tinggi, Bukit Fraser mungkin bukan yang paling popular di negeri ini tetapi ia mempunyai ciri-ciri uniknya sendiri. Sesuai untuk percutian singkat untuk masa yang seronok dengan banyak aktiviti untuk mengisi masa anda di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

10. Pusat Pemuliharaan Gajah Kebangsaan

Terletak berhampiran dengan taman rusa ialah Pusat Pemuliharaan Gajah Kebangsaan. Dibentuk pada tahun 1989 oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara, tempat perlindungan ini adalah rumah kepada banyak gajah liar yang diselamatkan yang kehilangan habitat asal mereka kepada pembangunan tanah. Datang dan lihat gergasi-gergasi yang lembut ini dan ketahui bagaimana kita dapat memainkan peranan dalam memeliharanya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM5

Destination: