Trend Melancong: Bukan Petanda Ekonomi Malaysia Baik Tapi....

TRAVEL
January 10, 2018 - 05:33 PM


Beberapa akhbar tempatan mula menyiarkan rakyat Malaysia kini lebih gemar melancong ke luar negara menandakan ekonomi kita sudah mula stabil. Namun bagi admin yang juga merupakan kaki travel ianya buka disebabkan ekonomi negara makin baik. Kita semua sedar diri dan realistik betapa teruknya ekonomi kita sekrang. Tukaran wang asing sangat teruk.

Apa yang meneybabkan rakyat Malaysia mula melancong ke luar negara berbanding dalam negara sebenarnya adalah disebabkan melancong dalam Malaysia lagi malah dari melancong ke luar negara. Korang banyangkanlah harga tiket ke Sabah atau Sarawak lebih mahal dari tiket ke Indonesia dan Thailand. Event ke langkawi pun tiket mahal gila. So dah alang-alang nak travel tu baik ke luar negara terus. lagi murah dari Malaysia. 

So admin memang tak setuju dengan beberapa pendapat akhbar tempatan tentang isu ekonomi Malaysia makin baik menyebabkan rakyat kita memilih untuk ke luar negara....

Petikan dari Bernama:

Dalam beberapa tahun ini, kecenderungan rakyat Malaysia untuk melancong ke luar negara meningkat dengan ketara – daripada hanya berhasrat untuk mengunjungi Langkawi kini, kepada memburu melihat Northern Lights di Ireland.

Semua ini menjadi lebih mudah, dengan kemajuan Internet yang terdapat dalam pelbagai platform dalam talian, aplikasi mudah alih dan promosi penerbangan, menjadikan perjalanan lebih murah dan mudah.

Bukan itu sahaja, melancong secara solo turut meningkat susulan kebimbangan untuk melakukan perjalanan ke luar negara semakin berkurangan dan ejen pelancongan juga tidak begitu diperlukan apabila semua orang mempunyai telefon pintar yang dilengkapi dengan Internet.

Menurut laporan oleh Mastercard, dianggarkan 11.9 juta perjalanan ke luar negara dari Malaysia telah dicatatkan pada 2016 dan jumlah itu dijangka meningkat dengan purata 3.5 peratus setahun kepada 14.2 juta perjalanan menjelang 2021.

Presiden Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), Datuk Tan Kok Liang berkata bukan sahaja perjalanan ke luar negara meningkat dalam beberapa tahun ini, pelancongan domestik turut berkembang dengan baik.

“Pada 2015, sebanyak 235.2 juta perjalanan telah dilakukan oleh rakyat Malaysia di negara ini. Ini merupakan peningkatan sebanyak lapan peratus kepada 253.9 juta perjalanan pada tahun lepas, menurut Kajian Pelancongan Domestik 2016 yang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia,” katanya kepada Bernama.

MATTA, persatuan pelancongan yang menganjurkan pameran pelancongan MATTA secara tahunan, berjaya menarik lebih 120,000 pengunjung dan mencatatkan lebih RM220 juta jualan pada pamerannya pada 2017.

“Berdasarkan Pameran MATTA yang diadakan pada September tahun lepas, destinasi domestik, termasuk Negeri Sembilan, Selangor dan Johor, mencatatkan hasil jualan tertinggi bagi tarikan pelancongan mereka.

“Bagi destinasi antarabangsa, hasil jualan tertinggi dicatatkan bagi Jepun, China dan UK,” katanya.

Melihat dari segi perspektif pertukaran mata wang, perjalanan ke tempat-tempat tersebut tidak begitu murah, tetapi apa yang membuatkan rakyat Malaysia masih dapat melakukan perjalanan ke luar negara?

Jika mereka mampu untuk melancong ke luar negara, dan jumlah tersebut terus meningkat, ia membuat kita berfikir, adakah ekonomi kita teruk?

Ringgit diniagakan pada paras sekitar 3.53 berbanding yen Jepun, paras 0.61 berbanding yuan China dan 5.41 berbanding pound British.

Mereka yang gemar melancong menyatakan sebab utama menjadikan perjalanan lebih mudah adalah kerana rakyat Malaysia menikmati perjalanan tanpa visa ke 164 buah negara dan wilayah, menjadikan pasport Malaysia berada pada kedudukan ke-13 paling kukuh di dunia, menurut dapatan Indeks Sekatan Visa Henley.

Selain itu, promosi penerbangan murah sepanjang tahun dengan antara hubungan yang baik dari satu tempat ke tempat yang lain, merupakan satu lagi sebab melancong ke luar negara kini menjadi perkara biasa.

Ketua Komersial AirAsia Bhd., Spencer Lee, berkata syarikat penerbangan tambang rendah itu sentiasa komited untuk menjadikan perjalanan udara dengan harga berpatutan untuk semua orang, sejajar dengan slogannya, “Now Everyone Can Fly”.

“Pembukaan dan penutupan laluan merupakan sebahagian daripada perancangan rangkaian yang kompleks yang tertakluk kepada permintaan pasaran. Di AirAsia, kami membolehkan orang ramai melakukan perjalanan pada harga berpatutan ke laluan yang kami komited untuk membina dan mewujudkannya dari semasa ke semasa,” katanya.

AirAsia, melalui platform digitalnya, AirAsiaGo, menjadi antara aplikasi pilihan berikutan ia menawarkan pelbagai pilihan hotel, aktiviti dan perkhidmatan perjalanan kepada pengembara, bersesuaian dengan bajet.

“Dengan pembangunan teknologi laman webnya yang konsisten dalam beberapa tahun ini, platform AirAsiaGo menyediakan pelanggan dengan akses kepada teknologi tempahan yang cekap bagi 365,000 hotel di seluruh Asia.

“Susulan terdapat trend yang semakin meningkat dalam kalangan pengembara Asia yang menempah pakej penerbangan dan hotel, AirAsiaGo memenuhi permintaan ini dengan penjimatan pakej pelancongan sehingga 25 peratus,” kata Pengurus Besar AirAsiaGo.com, Darren Goh.

Sementara itu, dari perspektif pengembara, ramai yang berpegang kepada kata-kata ‘lebih baik melihat sesuatu sekali berbanding mendengar mengenainya seribu kali’, walaupun setiap kali mereka melakukan perjalanan ia menelan belanja yang banyak.

Bagi Cecilia Jeyanthi Victor, 31, yang telah melancong ke lebih 10 buah negara secara ‘backpacking’, beliau berkata perjalanan ke tempat-tempat yang tidak dikenali merupakan pengembaraan terbaik yang pernah dialami.

Beliau berkata walaupun minatnya untuk melancong tidak pernah berhenti, menyimpan sebahagian wang adalah penting, untuk kecemasan dan pembelian aset seperti rumah dan kereta.

“Bagi memaksimumkan pengalaman perjalanan saya, saya akan cuba mencari tiket penerbangan dan hotel semasa tawaran promosi, dan mendapatkan panduan perjalanan terbaik termasuk daripada blog dan laman web seperti TripAdvisor,”katanya.

Antara pengalaman perjalanan menarik beliau ialah Srinagar dan Kashmir (India), Killing Fields dan Tuel Sleng (Phnom Penh, Kemboja), Boracay, (Filipina) dan St Kilda (Melbourne, Australia). – BERNAMA

 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video