Jom Masak Sambal Hitam Pahang, Juadah Sahur Untuk ‘Masa Kecemasan’





Siapa dekat sini yang selalu terlewat bangun sahur dan ada masa sipi-sipi je nak jamah makanan?

Pada yang tak suka makan lauk yang terlalu ‘heavy’ masa bersahur, apa kata korang cuba resepi sambal hitam Pahang yang confirm buat mata korang yang mengantuk tu terus segar bila menjamahnya.

Lagi-lagi bila kena dengan nasi panas dan telur dadar je pun dah cukup membuka selera korang untuk bersahur atau nak cepat lagi cicah dengan roti kosong pun memang mantap rasa dia! Perghhh....

Bagi golongan bujang atau ibu yang berkerjaya, sambal hitam Pahang ni adalah stok makanan terbaik yang wajib ada dekat dapur masing-masing untuk sahur pada ‘masa-masa kecemasan’. Hehehe…

Paling best nak buat sambal hitam Pahang ni sebenarnya ada 4 bahan utama sahaja, cuma renyah sikit sebab nak tunggu dia sampai betul-betul kering ambil masa minimum 4 jam.

Tapi boleh je kalau korang nak masak time cuti atau hujung minggu, boleh buat stok banyak-banyak sebab sambal ni tahan lama!

 

BAHAN-BAHAN:

Belimbing buluh

Ikan bilis

Cili padi

Bawang merah

Minyak

Garam

Gula

 

CARA MASAK:

1. Rebus belimbing dan masukkan sedikit garam. Rebus dengan kesabaran, sehingga belimbing kering dan berwarna gelap. Jika korang suka sambal yang belimbingnya halus, korang perlu tumbuk setelah direbus.

2. Tumbuk kasar ikan bilis, bawang merah dan cili padi.

3. Tumis bahan yang ditumbuk tadi, dimulai dengan ikan bilis dan diikuti dengan bahan-bahan lain.

4. Masukkan belimbing yang telah direbus dan gaul sehingga rata. Masak sehingga kering dan perasakan dengan garam dan gula.

 

TIPS:

# Jangan guna banyak bawang, supaya sambal tahan lebih lama.

# Anggaran bahan, lebih cili kalau suka pedas.

# Tambahkan ikan bilis kalau suka sambal lebih rasa ikan bilis.