Rakyat Malaysia Boleh Melancong Ke China Tanpa VISA Bermula 1 Dis - 30 Nov 2024

TRAVEL
November 27, 2023 - 12:24 PM


Bermula 1 Disember ini -- rakyat Malaysia tidak lagi memerlukan visa untuk mengembara atau bercuti ke China!

Pengecualian visa itu adalah bagi tujuan perniagaan, melancong, melawat sanak saudara atau rakan dalam tempoh tidak melebihi 15 hari.

Selain Malaysia -- kuasa ekonomi kedua dunia itu turut memberikan pengecualian kepada 5 negara Eropah lain iaitu Perancis, Jerman, Itali, Belanda dan Sepanyol.

Pengecualian visa buat sementara waktu itu dilaksanakan bermula 1 Disember hingga 30 November tahun depan -- sebagai usaha China member rangsangan kepada pelancongan dan ekonomi negara itu ketika dalam fasa pasca wabak.

China telah mengambil langkah sejak beberapa bulan kebelakangan ini termasuk memulihkan laluan penerbangan antarabangsa untuk memulihkan sektor pelancongannya selepas tiga tahun langkah ketat COVID-19 yang sebahagian besarnya menutup sempadannya ke dunia luar.

Kerajaan juga sedang berusaha untuk membina semula imejnya di seluruh dunia selepas bertelagah dengan banyak negara Barat dalam pelbagai isu termasuk COVID, hak asasi manusia, Taiwan dan perdagangan.

Tinjauan Pusat Penyelidikan Pew baru-baru ini di 24 negara mendedahkan bahawa pandangan terhadap China secara umumnya negatif, dengan 67% orang dewasa menyatakan pandangan yang tidak baik.

Lebih separuh daripada responden berkata, China campur tangan dalam hal ehwal negara lain dan tidak mengambil kira kepentingan negara lain.

"Keputusan ini akan memudahkan perjalanan ke China untuk ramai warga Jerman ke tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini," kata Duta Jerman ke China, Patricia Flor, di platform media sosial X.

"Kami berharap kerajaan China akan melaksanakan langkah yang diumumkan hari ini untuk semua negara anggota EU," katanya.

Perjalanan tanpa visa ke Jerman untuk warga China hanya boleh dilakukan sekiranya semua ahli Perjanjian Schengen Eropah diluluskan, katanya.

Ketua perdagangan luar, Dewan Perindustrian dan Perdagangan Jerman (DIHK) memuji pengumuman pengecualian visa sementara sebagai "isyarat penting yang boleh meningkatkan kedua-dua pelancongan dan pertukaran ekonomi".

"Di atas segalanya, peraturan itu memudahkan penyelenggaraan mesin Jerman, jaminan kualiti 'Buatan Jerman', pertukaran keusahawanan dan penanaman hubungan interpersonal," kata Volker Treier dalam satu wawancara dengan Reuters.

Sumber: REUTERS

Destination: