Pelancong Buat Onar, Pihak Berkuasa Bina Penghadang Halang Pemandangan Ikonik Gunung Fuji

TRAVEL
May 21, 2024 - 12:36 PM


Penghadang besar mula diletakkan di tempat popular melihat Gunung Fuji, pada Selasa, dalam usaha menghalang peningkatan jumlah pelancong yang mengambil gambar di situ.

Penduduk tempatan di Fujikawaguchiko berkata, mereka muak dengan sikap kebanyakan pengunjung yang membuang sampah, menceroboh dan melanggar peraturan lalu lintas, demi mengambil gambar pemandangan Gunung Fuji untuk dikongsi di media sosial.

Berikutan itu, kakitangan di situ mula memasang jaring hitam 20 meter pada tiang logam pada pagi Selasa di sepanjang jalan yang bertentangan dengan kedai serbaneka itu, kata seorang wartawan AFP di tempat kejadian.

Sebelum ini, pengunjung akan berada di kaki lima kedai itu untuk merakam gambar gunung yang dilitupi salji

Pegawai tempatan dan penduduk berkata, penduduk bandar itu mengalu-alukan pelancong, tetapi mereka mengadu ada pelancong yang melintas jalan tanpa henti, mengabaikan lampu merah, meletak kenderaan secara haram dan merokok di luar kawasan yang ditetapkan mendatangkan kacau ganggu.

Bilangan pelancong luar negara datang ke Jepun mencipta rekod baharu, yang mana pelawat bulanan melebihi tiga juta buat kali pertama pada Mac dan sekali lagi pada April.

Destination: