Rumah Kecil Daripada MUJI Yang Sangat Minimalist…

GAYA HIDUP
November 08, 2017 - 03:24 PM


A very special little place, all your own – itulah yang dijanjikan oleh MUJI ialitu salah sebuat syarikat retail daripada Jepun yang popular dengan barangan isi rumah dan barangan pengguna yang sangat kontemporari ini.

Ketika pengumuman dibuat awal tahun ini, rumah berkonsepkan minimalist ini seperti tidak masuk akal, namun setelah hasilnya dipertontonkan oleh syarikat berkenaan. Ternyata, ia sebenarnya memang diluar jangkaan.

Dengan keluasan hanya 10 kaki persegi, rumah minimalist ini telah mula dijual di pasaran Jepun dengan kos 26 ribu USD iaitu lebih kurang RM110 ribu.

Walaupun kelihatan agak kecil, namun rumah ini mampu memuatkan 4 orang dengan selesa. Elemen architecture seperti tingkap yang luas, anjung serta binaan bumbung yang tinggi membuatkan rumah tersebut mendapat pencahayaan yang mencukupi.

Memang kalau siapa nak jadikan rumah hujung minggu atau getaway dekat mana-mana sangat sesuai. Kemasa lantai pulak dibuat seakan-akan binaan rakit supaya memberikan pengaliran haba serta memudahkan proses pembersihan rumah.

Cuba lihat sendiri design rumah ini…

Menarik kan? Harapnya masuklah pasaran Malaysia. Tapi jangan la harga macam tu sekali. 

 

 

Sumber : Designboom 

Photo credit : MUJI