19 Drama Korea Bertemakan Fantasi Dan Supernatural Wajib Korang Tengok

GAYA HIDUP
February 01, 2018 - 01:12 PM


Drama Korea sentiasa mendapat tempat di kalangan orang Malaysia. Mungkin di sebabkan lakonan yang mantap dan jalan cerita yang bagus membuatkan orang kita begitu suka dengan drama Korea. Tidak kurang juga disebabkan pelakon yang kacak dan cantik.

Bila dengar cerita Korea mesti kita terbayang kisah cinta-cinta. Namun korang kena tahu ada juga drama Korea yang tidak melibatkan kisah cinta tapi berbaloi untuk tonton.

Ini 19 Drama Korea Bertemakan Fantasi Dan Supernatural Wajib Korang Tengok! Jom kita tengok drama apa yang tersenarai.

1. My Love From The Star (2013)

 

Do Min-Joon merupakan makhluk asing yang mendarat di Bumi 400 tahun yang lalu semasa zaman Dinasti Joseon. Do Min-Joon mempunyai penampilan yang sempurna dan kebolehan fizikal yang dipertingkatkan melibatkan visi, pendengaran dan kelajuannya dan tidak akan tua. Do Min-Joon memegang pandangan sinikal kepada manusia, tetapi dia jatuh cinta dengan pelakon terkenal, Cheon Seong-yi.

2. Goblin (2016)

 

Pada zaman purba, Kim Shin (Gong Yoo) adalah seorang jeneral yang tiada tandingan dalam peperangan, tetapi Raja muda (Kim Min-Jae) cemburu dengan Kim Shin dan membunuhnya. Kim Shin menjadi Dokkaebi (Goblin), memiliki kehidupan abadi. Pada mulanya dia berfikir bahawa dia diberkati, tetapi dia menyedari bahawa dia sebenarnya disumpah.

3. A Korean Odyssey (2017/2018)

Sejak dilahirkan, Jin Sun Mi dapat melihat hantu. Semasa dia kecil, dalam satu peristiwa dia bertemu dua makhluk luar biasa, Woo Hwi Chul dan Son Oh Gong. 15 Tahun kemudian takdir mempertemukan mereka bertiga bersama lagi.

4. The Legend Of The Blue Sea (2016)

Shim Chung adalah ikan duyung yang pergi ke darat untuk mencari kekasih hatinya.

5. Master’s Sun (2013)

Joo Joong Won (So Ji Sub) adalah seorang CEO pusat membeli belah yang dingin dan bercita-cita tinggi, yang mengukur semua hubungan manusia melalui wang. Tae Gong Shil (Gong Hyo Jin) adalah pembantunya yang sensitif, mempunyai kemampuan untuk melihat hantu selepas terbabit dalam kemalangan jalanraya.

6. W Two Worlds (2016)

Kisah unik antara Kang Chul (Lee Jong-Suk), yang kaya raya dan wujud dalam webtoon "W" dan Oh Yeon-Joo (Han Hyo-Joo) yang merupakan pakar bedah di dunia nyata.

7. Secret Garden (2010)

 

Drama ini menceritakan kisah Kim Joo Won (Hyun Bin), seorang CEO yang sombong dan sentiasa mengekalkan imej kesempurnaannya, dan Gil Ra Im (Ha Ji Won), seorang wanita yang miskin dan baik hati yang merupakan pelakon lagak aksi. Pertemuan mereka yang tidak disengajakan, mempersulit perkara-perkara selanjutnya, satu urutan peristiwa yang aneh mengakibatkan mereka menukar badan.

8. Strong Woman Do Bong-Soon

 

Bong-Soon (Park Bo-Young) dilahirkan dengan kekuatan luar biasa. Kekuatannya merupakan turun temurun disampaikan kepada wanita dalam keluarganya. Impiannya adalah untuk mencipta permainan video dengan dirinya sebagai watak utama. Pada suatu hari, Bong-Soon membantu seorang pemandu bas yang diserang oleh samseng. Secara kebetulan, Min-Hyuk (Park Hyung-Sik) memandu ke tempat kejadian Bong-Soon memukul kumpulan samseng. Min-Hyuk adalah CEO syarikat permainan video Ainsoft. Beliau baru-baru ini menerima ancaman tanpa nama dan diikuti oleh orang yang tidak dikenali. Min-Hyuk percaya Bong-Soon boleh menjadi pengawal hebat untuk melindunginya dengan kekuatan luar biasanya.

 

9. Orange Marmalade (2015)

300 tahun yang lalu, manusia dan Vampire memuktamadkan perjanjian damai, tetapi mereka masih tidak saling bergaul antara satu sama lain. Pada masa terkini, Jae-Min (Yeo Jin-Goo) adalah pelajar sekolah menengah yang popular. Dia jatuh cinta dengan pelajar pemindahan Baek Ma-Ri. Baek Ma-Ri menyembunyikan identitinya sebagai vampire.

10. Bring It On Ghost (2016)

Hyun Ji adalah hantu berkeliaran yang meninggal dunia ketika dia berusia 19 tahun. Suatu hari dia bertemu dengan seorang penghalau hantu bernama Bong Pal. Mereka berkerjasama untuk mendengar dan menyelesaikan masalah pelbagai hantu supaya boleh berehat dengan aman.

11. Oh My Ghost (2015)

 

Na Bong-Sun (Park Bo-Young) bekerja sebagai pembantu chef. Dia mempunya keyakina diri yang rendah hati dan seorang yang rendah diri, dia tidak mempunyai kawan. Sejak dia masih kanak-kanak, dia dah biasa dengan hantu kerana neneknya seorang bomoh. Pada suatu hari, dia dirasuki oleh hantu penggoda, Shin Soon-Ae.

12. Come Back Mister (2016)

 

Seorang lelaki sedang berusaha untuk mati, tetapi dia kembali semula dan hidup dalam tubuh lelaki yang menarik untuk masa yang terhad.

13. Big (2012)

 

Roh Kang Gyung-joon yang berusia 18 tahun (Shin Won-Ho) tiba-tiba mendapati dirinya dalam tubuh Seo Yoon Jae (Gong Yoo) yang berumur 30 tahun.

14. Black (2017)

Black adalah detektif yang dirasuk oleh Malaikat Maut. Ha-Ram dapat melihat bayang-bayang kematian. Kedua-duanya berjuang untuk menyelamatkan nyawa manusia, dan melanggar peraturan syurga.

15. I Can Hear Your Voice (2013)

Mengisahkan Park Soo-ha berusia 18 tahun yang mempunyai kebolehan telekinesis mendengar suara hati orang.

16. Scholar Who Walks The Night (2015)

 

Seorang anak perempuan dari keluarga bangsawan yang jatuh miskin, kerana telah dituduh menjadi pengkhianat, berpakaian seperti seorang lelaki dan pergi menjual buku. Beliau bertemu dengan seorang sarjana yang menarik yang berjalan pada waktu malam, tetapi sarjana itu sebenarnya adalah vampire.

17. Arang and The Magistrate (2012)​

 

Di zaman Dinasti Joseon, seorang hantu wanita (Shin Min-A), yang dibunuh, muncul di hadapan seorang pegawai kerajaan (Lee Joon-Gi) dan memohon lelaki itu menghukum pembunuhnya. Pegawai kerajaan itu kemudian cuba untuk menunaikan hasratnya.

18. My Girlfriend Is A Gumiho (2010)

Cha Dae Woong (Lee Seung Ki) adalah pelajar kolej yang tidak matang dan dimanjakan yang berasal dari keluarga kaya. Dia mengimpikan untuk menjadi bintang filem terkenal seperti Jackie Chan. Semasa lawatan di sebuah kuil lama, dia secara tidak sengaja membebaskan seekor Gumiho (Shin Min Ah), rubah legenda berekor 9 dari sebuah lukisan berusia lima abad yang lalu.

19. While You Were Sleeping (2017)

Hong-joo (Bae Suzy) tinggal bersama ibunya dan membantu ibunya menguruskan restoran. Hong-joo dihantui dengan melihat kematian orang lain di masa depan dalam mimpinya. Apa yang lebih buruk ialah dia tidak tahu bila kematian akan berlaku, tetapi dia cuba untuk menghentikan mimpi buruknya itu daripada menjadi realiti.

Destination: