Individu Ini Berkongsi Mengapa Anda Tak Boleh 'Renovate' Rumah Secara HARAM

GAYA HIDUP
August 09, 2021 - 04:51 PM


Sebagai orang Malaysia, mengubahsuai rumah sendiri adalah satu nikmat bagi mana-mana pemilik rumah. Sama ada memperluas dapur anda atau memasang semula beranda kereta anda, kita semua mempunyai arkitek untuk membuat rumah kita menjadi keperibadian kita.


 Seorang netizen MENASIHATI rakyat Malaysia agar memikirkan semula strategi mereka untuk mengubahsuai rumah mereka. Dalam status Facebooknya, Ahmadkhairul Sabirin menulis, “Ketika kita melakukan pengubahsuaian haram, adalah umum untuk mendengar bahawa dokumentasi yang tepat tidak dilakukan kerana kosnya yang tinggi dan prosesnya yang membosankan."

"Ini tidak termasuk kontraktor yang meminta anda untuk menambahkan kolam dan bukannya membayar yuran dokumentasi. Adakah anda sanggup mengambil risiko itu?"

 

Dia menambah bahawa ada banyak sebab korang tidak boleh mengubahsuai rumah anda tanpa dokumentasi yang betul. Sebabnya merangkumi:

1. Rumah susah nak jual atau tak ada nilai

Lebih sukar untuk menjual rumah anda atau rumah anda akan berkurang dari masa ke masa. Apabila pengubahsuaian dilakukan tanpa izin dan ketika anda ingin menjual rumah, prosesnya menjadi lebih sukar.

Bank akan mempersoalkan mengapa pelan dasar dalam perjanjian asal yang berbeza dengan pelan lantai baru tidak mempunyai kebenaran majlis perbandaran tempatan. Bank tidak dapat memberikan nilai pada pembinaan haram seperti pengubahsuaian rumah yang dilakukan tanpa dokumentasi yang tepat.

2. Kompaun oleh PBT

Anda mungkin dikenakan kompaun dari Majlis Perbandaran Tempatan (PBT). Kompaun bukan ditetapkan dengan bersahaja. Ini berdasarkan kepada anda kawasan yang anda ubah suai, yang boleh mencapai nilai hingga ribuan.

Sekiranya anda berfikir bahawa membayar kompaun adalah jalan mudah, anda silap. Setelah membayar kompaun, anda diminta untuk menghantar semula dokumentasi yang betul yang juga termasuk bayaran arkitek. Mengapa tidak melakukannya lebih awal dan menyelamatkan kerumitan?

3. Roboh rumah 

Majlis Perbandaran Tempatan boleh merobohkan struktur haram. Ada juga keadaan di mana dewan perbandaran setempat akan mengajukan kes pengadilan untuk mendapatkan izin dan merobohkan rumah yang mereka temukan, dilakukan tanpa dokumentasi yang tepat. 

Boleh jadi semasa korang sedang tidur, rumah ditidurkan.

4. Sita 

Ada kes di mana rumah tanpa dokumentasi yang tepat dilarang masuk oleh dewan perbandaran tempatan. Tak mahu lah hingga rumah kita duduk di sita kan.

5. Insurans tak cover

Penyedia insurans akan menolak liputan ke rumah yang diubah suai tanpa dokumentasi yang tepat. Ahmad Khairul memberitahu beliau pernah mengendalikan satu projek pengubahsuaian yang dibakar habis.

"Pemeriksaan sangat teliti, dan yang pertama mereka tanyakan adalah apakah proyek tersebut memiliki izin yang tepat."katanya.

6. Beli rumah renovation tiada kelulusan, tuan rumah baru kena tanggung!

Untuk pemilik rumah baru, jangan terkejut jika suatu hari perbandaran tempatan datang dan memberi hadiah kejutan dengan denda. Nampaknya kejam tetapi begitulah keadaannya. Terserah kita untuk memeriksa semua pengubahsuaian yang dibuat dan memastikan bahawa dokumentasi berada di tempat.

Bila fikir balik, ada untung dan rugi jugak lah bila ubahsuai rumah ni. Kalau gini min rasa min beli tanah buat rumah atas tanah sendiri jelah kan. 

Sumber: Ahmadkhairul (Facebook)

Destination: