8 Tips Memandu Jarak Jauh di Perth Australia Perlu Korang Tahu

April 20, 2022 - 03:56 PM


Tahukah anda, anda memandu 37 jam non-stop masih lagi kekal di dalam negeri Western Australia (WA)? Anda boleh buat 14 hari road trip sekiranya datang ke Perth, WA. Kami disini ingin kongsikan tips memandu jarak jauh yang kami selalu praktik di Perth,WA. Anda boleh ingat serta panjangkan perkongsian ini kepada rakan-rakan anda juga.

1. Jaga jarak kenderaan.

Kebanyakan jalan remote/regional adalah permukaan berbatu serta tidak berturap. Sekiranya anda memandu lebih 1 jam dari Perth, anda sudah boleh jumpa jenis jalan seperti ini. Sekiranya anda menyewa kereta, pastikan anda mengambil insuran penuh/premium yang boleh cover jalan jenis ini. Bahaya yang anda boleh hadapi adalah seperti tergelincir atau hilang kawalan, berdebu serta meghalang pandangan, atau batu terbang terpelanting menghentam cermin kenderaan.

Bagaimana ingin menjaga jarak kenderaan semasa memandu? Sekiranya memandu dijalan berturap, hukum 2 saat boleh digunapakai, hanya dengan mengira 1001 1002 (English) untuk membezakan jarak kenderaan. Caranya adalah anda lihat kenderaan depan melepasi satu tiang atau pokok, anda mula kira 1001 1002 (English), pastikan anda tiba di tiang atau pokok tersebut setelah anda mengira 1002 (English).

Sekiranya anda memandu pada waktu malam atau dijalan tidak berturap, tambahan 5 saat diperlukan. Ini bagi memberi anda lebih masa untuk melihat, berfikir serta bertindak sekiranya menghadapi rintangan sewaktu memandu. Pastikan anda tidak memandu melebihi had laju yang dibenarkan disepanjang pemanduan.

2. Menghidupkan lampu kenderaan.

Menjadi kebiasaan kepada pemandu-pemandu di Australia untuk menghidup lampu kereta pada waktu siang sekiranya memandu di jalan remote/regional. Anda perlu putar ON LAMP sekiranya anda mengunakan kereta model lama, kelebihan kereta model baru sudah mempunyai daylight terpasang setiap kali anda menghidupkan enjin kereta.

Ini adalah bagi membolehkan pemandu lain melihat anda pada jarak jauh sewaktu mereka ingin memotong, kerana fatamorgana/mirage iaitu kejadian wap air dipermukaan jalan boleh menghalang pemandu lain melihat anda, amat bahaya terutama pada hari yang panas serta silau, ketika mata pemandu sudah mulai letih.

Pengunaan lampu high beam amatlah digalakkan sekiranya memandu dijalan regional road pada waktu malam, cahaya high beam dapat memberi penglihatan lebih jauh buat anda, ini dapat menambahkan lagi respon masa untuk anda melihat, berfikir serta bertindak semasa memamndu. Namun, anda perlu merendahkan high beam sekiranya memandu 200m belakang atau bertentangan kenderaan lain. Ianya bahaya kerana menyebabkan penglihatan pemandu lain silau atau buta semasa pemanduan.

Pengunaan fog lights disarankan hanya ketika berlaku kabus sahaja. Tidak boleh mengunakan fog lights dan high beam serentak dalam masa yang sama. Sewaktu kabus, anda perlu memandu perlahan serta berhati-hati, serta mengidupkan windscreen wiper untuk mengelakkan cermin kereta anda daripada kabur basah.

3. Jangan lintas banjir.

Adalah dilarang untuk kereta melintasi jalan yang banjir. Ini kerana kedalaman air sedalam 15cm sudah membolehkan tayar kereta hilang cengkaman terhadap permukaan jalan, lebih bahaya lagi sekiranya arus banjir adalah deras. Penglihatan terhadap permukaan banjir juga adalah terhad, memungkinkan lagi bahaya tersembunyi seperti lubang atau objek keras di dalam banjir, atau jalan runtuh.

Anda disarakan agar sentiasa peka terhadap laporan cuaca sewaktu anda berada di Perth, WA. Anda boleh menukar jalan alternatif sekiranya perlu ke destinasi yang ingin dituju.

Laporan jalan tutup kerana banjir juga boleh diketahui di www.mainroads.wa.gov.au.

4. Bushfire

Bushfire atau kebakaran belukar boleh dikatakan bencana yang kerap berlaku setiap tahun. Ianya adalah kritikal antara bulan October hingga April (Zon Tengah dan Zon Selatan negeri WA), manakala antara bulan Jun hingga October (Zon Utara negeri WA).

Anda boleh melihat info terkini Bushfire melalui www.dfes.wa.gov.au atau anda boleh muat turun aplikasi bushfire. Sewaktu memandu di Perth, anda akan mudah melihat papan tanda Fire Danger Ratings, iaitu papan tanda menunjukkan situasi atau kadar mudah terbakar kawasan yang anda memandu masuk itu. Adalah dinasihatkan agar sentiasa menyediakan Bushfire Emergency Kit, first aid, peta dan air minum yang banyak di dalam kereta sekiranya kawasan sekitar anda mengalami bushfires.

5. Memotong dengan selamat

Seperti di negara kita, hanya dibenarkan memotong dengan menukar lorong di jalan dua atau lebih lorong seperti di highway, atau garisan putus-putus sahaja. Juga memotong di kawasan disediakan seperti overtaking lane atau lorong khas memotong. Digalakkan untuk memotong caravan/motorhome di kawasan memotong atau pada keadaan betul-betul selamat.

Sekiranya kenderaan lain sedang memotong anda, beri laluan kepada kenderaan tersebut dengan ke kiri dan perlahan sedikit.

Oh ya, di Perth terkenal dengan Road Train, iaitu lori treler yang panjang bersambung- sambung. Perhatian yang lebih deperlukan untuk potong Road Train, sekitar 1.5km jarak selamat diperlukan untuk lepas memotong Road Train.

Teramat bahaya sekiranya anda tidak lepas memotong Road Train yang panjang. Pastikan juga anda tidak berada dalam kedudukan blind spots pemandu Road Train, anda perlu dapat melihat kedua-dua belah side mirror Road Train dengan jelas. Secara teknikal, pemamndu Road Train juga dapat melihat anda kembali melalui side mirror dia. Buang tabiat malas guna signal, sila hidupkan signal kanan ketika memotong. Anda perlukan tempoh selamat juga untuk kembali masuk ke lorong setelah memotong Road Train, pastikan kedua-dua lampu lori kelihatan di cermin pandang belakang, barulah anda kembali masuk ke lorong anda.

6. Elakkan langgar haiwan melintas.

Boleh dikatakan banyak haiwan liar atau ternakan melintasi jalan. Sekali lagi dinasihatkan untuk mengambil insuran penuh/premium sewaktu menyewa kereta di Perth.

Sekiranya menghadapi situasi haiwan berada diatas jalan, cuba brek dan kawal stering. Perhatian dan tumpuan lebih diperlukan sewaktu memandu di waktu senja (dusk) and subuh (dawn), kangaroo amat aktif pada waktu tersebut. Sekiranya melalui kawasan berpapan tanda kangaroo, perlahankan kenderaan dan bunyikan hon untuk menghalau kangaroo jauh dari jalan raya.

7. Hadkan masa pemanduan, kerapkan berhenti.

Pemanduan letih amatlah bahaya, pemandu perlukan tumpuan penuh sepanjang pemanduan serta sihat. Adalah dinasihatkan untuk berhenti setiap 2 jam dengan tempoh rehat selama 15min atau lebih. Jumlah tempoh pemanduan pula adalah tidak lebih 8 jam pemanduan.

Pemandu perlu rehat di tempat disediakan oleh kerajaan, setiap tempat rehat mempunyai fasiliti yang berbeza-beza. Tidak semua mempunyai tandas. terdapat juga 70 lokasi tempat rehat yang boleh bermalam, syaratnya adalah bermalam tidak lebih 24jam. Terdapat juga Roadhouse atau premis persendirian yang menyediakan cafe, tandas serta pam minyak. namun jarak antara satu ke satu Roadhouse amatlah jauh.

Digalakkan untuk menukar pemandu sekiranya anda meneruskan perjalanan non-stop. Ini lebih efisien serta selamat. Anda dinasihatkan untuk mendaftarkan tambahan nama-nama pemandu sewaktu menyewa kereta, agar diinsurankan bersama. Antara tanda keletihan sewaktu pemanduan adala kerap menguap, kerap mengelipkan mata serta respon perlahan.

8. Rancang perjalanan serta persiapan.

Setiap pemandu perlulah merancang serta faham laluan perjalanan mereka. Anda boleh set GPS dengan menetapkan destinasi serta lokasi berhenti serta isi minyak. Adalah dinasihatkan untuk add-on GPS sewaktu menyewa kereta, kerana TIADA COVERAGE internet di kawasan remote/regional, ini akan menyulitkan perjalanan anda.

Sebagai persiapan, bawa peta jenis kertas yang terkini, anda mungkin menghadapi masalah kehabisan bateri atau gangguan teknikal sewaktu perjalanan.

Setiap pemandu perlu laraskan tempat duduk, agar sentiasa selesa serta selamat sepanjang pemanduan. Pastikan lutut sedikit bengkok, tangan lurus di stering dan kepala menyentuhi headrest.

Akhir kata dari kami, SELAMAT MEMANDU di Perth,WA. Semoga selamat sampai ke destinasi.

Sumber: RAC, www.ziarahperth.blogspot.com , www.facebook.com/perthkeretasewa dan

www.instagram.com/homestayzperth

Destination: