Thailand Kini Isytihar Bakal Buka Pantai Hua Hin Pada Oktober Ini

TERKINI
July 15, 2021 - 04:21 PM


Untung orang Thailand dan pelancong yang dapat bercuti!

Dalam membanteras masalah pembawakan virus ini, Thailand antara negara yang kita dapat lihat semakin maju dalam membanteras Covid-19.

Beberapa hari yang lalu, Thailand telah berjaya melaksanakan program 'Phuket Sandbox' dan sambutan sangat memuaskan dengan kedatangan pelancong dari seluruh dunia. Melihat kejayaan program tersebut, Thailand merancang ingin membuka satu lagi pusat lancongan kepada pelancong.

Prompiriya Kitnuson, gabenor provinsi Thailand mengumumkan rancangan pembukaan semula itu. Pusat peranginan tersebut ialah di Pantai Hua Hin. Pembukaan akan bermula pada 1 Oktober, tahun ini.

Prompiriya mengatakan provinsi itu berencana untuk membuka kembali Hua Hin, dengan slogan "Hua Hin Recharge", pada 1 Oktober untuk memberi vaksin sepenuhnya kepada pelancong asing, tanpa kuarantin.

Menjelang pembukaan, provinsi ini bertujuan untuk memvaksinasi 100% pekerja di sektor pelancongan dan perkhidmatan dan 70% penduduk umum Perbandaran Hua Hin pada 30 September, kata Prompiriya. Pada masa ini, sekitar 8% populasi umum telah diinokulasi dengan vaksin yang disediakan oleh pemerintah dan sektor swasta.

Perbandaran Hua Hin telah memesan 50,000 dos vaksin Sinopharm untuk orang di kawasannya. Gabenor mengatakan Hua Hin menjangkakan pendapatan sekitar 1.2 bilion baht akan beredar pada suku keempat (Oktober-Disember) setelah pembukaan semula, dan sekitar 89,000 pekerja akan mendapat pekerjaan lagi.

Dalam melaksanakan usaha terbaik Thailand ini, boleh dijadikan sebagai contoh kepada negara lain dalam membanteras wabak Covid-19. Sama-sama kita berdoa jugak agar pandemik ini dapat hilang dengan kadar segera. 

Sumber: Bangkok Post & The Verst

Destination: