8 Fobia Pelik Yang Korang Mesti Tak Pernah Dengar

TERKINI
March 13, 2021 - 03:03 AM


Bila borak tentang fobia mesti korang dah biasa dengar fobia-fobia macam fobia dengan labah-labah, ataupun fobia pada tempat yang sempit, ataupun ketinggian kan? Semua itu biasa, memang normal, dan kalau orang bagitahu yang dorang ada fobia macam itu pon memang boleh faham. 

Tapi, kitorang ada 8 jenis fobia yang memang pelik gila! Mungkin ada sebab-sebab tertentu kenapa sesetengah orang ada fobia-fobia macam ini, mungkin susah untuk korang percaya, tapi bak kata orang, pelik tapi benar! 

Jom tengok, apa 8 fobia-fobia tersebut. 

1. Pentheraphobia 

Fobia ini membawa maksud fobia terhadap ibu mertua. Bunyi macam kelakar kan? Tapi memang ada orang yang memang alami fobia macam ini, dan mungkin kita boleh faham sikit kenapa boleh wujud fobia yang sebegini rupa. Hehe 

2. Peladophobia

Yang ini memang pelik, tapi mungkin ada sebab-sebab tertentu untuk dorang rasa fobia macam ini. Mereka yang mengalami peladophobia akan rasa takut pada orang berkepala botak. Hmm, agaknya kenapa ya? 

3. Arachibutyrophobia

Okay fobia ini ada kena mengena dengan mentega kacang (peanut butter), yang tak pelik lah sebab ada orang memang alah pada kacang. Tapi sebenarnya orang yang ada fobia ini bukan sebab alahan, tapi mereka yang mengalami arachibutyrophobia ini akan merasa takut untuk makan mentega kacang sebab takut mentega kacang melekat pada lelangit. Hmm, macam-macam. 

4. Anatidaephobia

Yang ini memang pelik, entah apa yang menjadi punca kepada fobia ini, tapi memang pelik. Mereka yang ada fobia ini berasa takut diperhatikan oleh itik. No comment. 

5. Caligynephobia

Fobia yang ini mungkin masuk akal dan mungkin sesetengah daripada lelaki lain akan merasakan perkara ini. Orang yang mengalami fobia ini akan berasa gementar dan tak keruan bila nampak perempuan cantik. Haa, aku ada kot fobia ini. Hehe

6. Ablutophobia

Siapa-siapa ada fobia ini aku rasa mungkin berbau sikit, sebab dorang yang ada fobia ini sebenarnya takut untuk mandi. 

7. Chorophobia 

Orang yang ada fobia ini mungkin hanya tidak berbakat dalam menari, tetapi fobia ini adalah untuk orang yang akan mengalami rasa resah dan gelisah yang luar biasa apabila disuruh untuk menari. 

8. Casthisophobia

Yang ini bunyi dia mungkin kelakar tetapi latar belakang fobia ini mungkin agak kesian. Casthisophobia adalah apabila seseorang mempunyai rasa takut untuk duduk. Mereka yang mempunyai fobia ini berkemungkinan pernah mengalami pengalaman dibuli untuk duduk atas benda yang tajam ataupun pernah didera di dalam keadaan duduk yang mendatangkan trauma. 

Itu dia 8 fobia yang sangat pelik, tapi benar. Tetapi kalau korang kenal sesiapa yang mempunyai fobia-fobia yang janggal, jangan ketawakan dorang kerana sesuatu fobia itu terjadi atas faktor-faktor yang tertentu. Sekiranya korang ada fobia yang pelik yang merisaukan korang, dapatkan nasihat pakar!

Sumber: Buzzkini