Pesalah PKP Fasa 3 Akan Mula Ditahan Di Akademi Penjara Diwartakan Kerajaan

TERKINI
April 16, 2020 - 02:14 PM


Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob menjelaskan pesalah yang ditahan kerana mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan mula ditempatkan di 13 akademi penjara yang telah diwartakan kerajaan.

Menurut beliau, keputusan untuk menjadikan 13 akademi penjara sebagai pusat tahanan itu telah dipersutujui dalam mesyuarat kabinet sebelum ini. Pengumuman itu dibuat sejurus bermulanya fasa ketiga PKP hari ini yang akan berakhir pada 28 April nanti.

“Sekarang timbul isu sebab terlalu ramai yang ditangkap, kita kurangkan (tindakan mengenakan) kompaun dan apabila (mereka) dibawa ke mahkamah maka timbul isu iaitu penjara akan sesak dan pastinya penjarakan sosial tidak dapat dilaksanakan.

“Oleh itu, mesyuarat Kabinet telah putuskan iaitu supaya KDN mewartakan 13 akademi penjara sebagai pusat tahanan yang baharu untuk pesalah ingkar PKP dan yang berkaitan,” katanya seperti dilaporkan Astro Awani. 

Tambah beliau lagi, mereka yang ditahan kerana kesalahan berkait PKP juga akan menerima proses undang-undang dan peraturan yang sama dengan pesalah jenayah lain.

“Ia tetap mengikut SOP penjara biasa. Perkara lanjut mengenai perundangan dan sebagainya akan dibincangkan oleh PDRM, Peguam Negara dan Jabatan Penjara,” jelasnya.

Pesalah ini juga menurut mereka tidak akan diberikan sebarang keistimewaan ketika berada dalam pusat tahanan yang telah disediakan ini seperti makanan mewah dan sebagainya.