UNESCO Iktiraf 4 Lagi Destinasi Pelancongan Sebagai Tapak Warisan Dunia!

TERKINI
July 26, 2021 - 03:16 PM


4 lagi lokasi baharu di China, India, Iran dan Sepanyol telah disenaraikan dalam 'Daftar Warisan Dunia' 2021 oleh UNESCO (Pertubuhan Pendidikan, Ilmiah dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu).

Kesemua lokasi istimewa itu diberi pengiktirafan berkenaan berdasarkan nilai estetika serta keunikan sejarah yang dimiliki mereka. 

Empat destinasi terbaharu yang dinobatkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO itu adalah :-

1) Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China

Bandar pelabuhan timur China, Quanzhou, yang pernah disebut sebagai “kota bangsawan dan sangat hebat” oleh penjelajah Itali, Marco Polo, memenangi status berprestij itu dan menjadikan jumlah keseluruhan tapak Warisan Dunia UNESCO China menjadi 56.

Terletak di dataran sempit di sepanjang pesisir wilayah provinsi Fujian, Quanzhou adalah salah satu pelabuhan terbesar di dunia di sepanjang Jalan Sutera Maritim yang bersejarah, terutama semasa dinasti kuno Song China (960-1279) dan Dinasti Yuan (1271-1368).

Hartanah-hartanah bersiri di Quanzhou merangkumi 22 lokasi bangunan dan struktur pentadbiran, bangunan keagamaan dan patung di seluruh kota.

2) Kuil Ramappa, India

Sebuah kuil yang terkenal di Negeri Telanganam di India iaitu Kuil Ramappa juga diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia.

Pembinaan candi Shiva batu pasir bermula pada tahun 1213 dan dipercayai telah berlangsung selama lebih dari 40 tahun.

3) Landasan Kereta Api Trans-Iran, Iran

Landasan kereta api trans-Iran sepanjang 1,394 kilometer menghubungkan Laut Caspia di timur laut dengan Teluk Parsi di barat daya, melintasi dua banjaran gunung serta sungai, tanah tinggi, hutan dan dataran serta empat wilayah iklim yang berbeza.

Bermula pada tahun 1927 dan siap pada tahun 1938, landasan kereta api terkenal kerana skala dan teknik yang diperlukan untuk mengatasi laluan curam dan kesulitan lain.

4) Paseo del Prado dan Buen Retiro, Sepanyol

Paseo del Prado dan Buen Retiro merupakan sebuah landskap budaya seluas 200 hektar terletak di tengah-tengah bandar Madrid.

Berkembang sejak abad ke-16, jalan dan bangunan di kawasan ini “menggambarkan aspirasi masyarakat utopia semasa kemuncak Empayar Sepanyol,” kata jawatankuasa itu.

Sumber: Malaysia Gazette

Destination: