Hari Persahabatan Sedunia - Sejarah Disebaliknya & Idea Hadiah Untuk Sahabat Anda

PILIHAN EDITOR
July 30, 2021 - 05:23 PM


Jagalah persahabatan anda dengan sebaik-baiknya. :)

Persahabatan adalah kata lain untuk cinta dan walaupun kebanyakan orang yang dikasihi tidak akan melayan kemarahan anda selama 3 pagi, sahabat anda pasti akan melakukannya. Ketika kita tidak dapat melihat dari sisi terang, rakan-rakan kita duduk bersama kita dalam kegelapan, yang melihat kesakitan di mata kita sementara orang lain mempercayai senyuman kita.

Walaupun anda boleh menjadi gila dengan BFF anda, mereka juga yang tidak selalu memerlukan komunikasi lisan untuk memahami anda dan itulah sebabnya rakan adalah hadiah hidup yang paling hebat. Kadang-kadang, bersama rakan baik anda adalah semua terapi yang anda perlukan dan untuk meraikan rakan-rakan ini yang akan selalu menyayangi anda.

Anda yang tidak sempurna, anda yang keliru atau yang salah, Hari Persahabatan dirayakan di seluruh dunia dengan kemegahan dan pertunjukan yang hebat.

Hari Persahabatan Antarabangsa selalunya disambut setiap tahun pada 30 Julai. Walau bagaimanapun, negara-negara seperti India, Bangladesh, Malaysia, Emiriah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat menandakan Hari Persahabatan pada hari Ahad pertama bulan Ogos setiap tahun. 

Ianya bermula pada tahun 1930, Hari Persahabatan pertama kali dianjurkan oleh pengasas Hallmark Cards, Joyce Hall. Dia berhasrat hari ini untuk dirayakan pada 2 Ogos; hari ketika orang akan berkumpul dan meraikan persahabatan mereka.

Tapi pada 27 April 2011, Majlis Umum PBB mengisytiharkan 30 Julai sebagai Hari Persahabatan Antarabangsa rasmi. Majlis bahkan mengundang semua negara anggota untuk merayakan majlis itu sesuai dengan adat dan amalan mereka sendiri.

Pentingnya sambut Hari Persahabatan Antarabangsa dengan idea bahawa persahabatan antara masyarakat, negara, budaya dan individu dapat menginspirasi usaha perdamaian dan membina jambatan antara masyarakat. 

Walaupun ia bukan percutian awam, orang di seluruh dunia keluar bersama rakan mereka dan bersulang dengan kesihatan yang baik antara satu sama lain dan bertahun-tahun lagi.

Sementara tengah lagi hari persahabatan lama lagi, why not bagi sesuatu berharga untuk sahabat korang.

Idea-idea untuk hadiah sahabat korang

1. Two Piece Heart Lockets untuk Best Friend

2. Gelang

3. 'Suprise Box'

4. Masakan Air Tangan Sendiri

5. Belanja makan atau air Starbucks

Sumber: Hindustan Times