Didenda RM100k, Altimet Tawar Bantuan Bayar Denda Selangor FC

SUKAN
June 26, 2024 - 10:59 AM


Penyanyi dan komposer terkenal, Altimet, secara terbuka menawarkan bantuan bagi membayar denda skuad Selangor FC (SFC) susulan penarikan diri pasukan pada perlawanan Piala Sumbangsih, 10 Mei lepas.

Menerusi akaun X, Altimet menyatakan kesudiannya untuk menyumbang separuh kutipan royalti harta inteleknya tahun ini bagi membantu membayar denda skuad SFC yang bernilai RM100,000. 

Altimet yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lembah Jaya, Selangor berkata beliau sedia berbuat demikian jika SFC sudi menerima tawaran tersebut.

"Saya akan sumbangkan separuh kutipan royalti harta intelek saya tahun ini untuk bayar denda ini jika SFC sudi," katanya. 

Semalam, Liga Bolasepak Malaysia (MFL) memaklumkan SFC didenda RM100,000 dan pemotongan tiga mata dalam saingan Liga Super 2024/2025 susulan ketidakhadiran mereka pada perlawanan Piala Sumbangsih menentang pasukan Johor Darul Ta'zim (JDT) di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Johor. 

Skuad Merah Kuning itu juga perlu membayar pampasan kerugian ditanggung JDT selaku pasukan tuan rumah perlawanan pembukaan musim itu dan MFL dengan jumlahnya akan dimaklumkan kelak.

Selain itu, perlawanan Liga Super minggu ke-14 antara Selangor dan JDT di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) juga akan dimainkan tanpa penonton.

Selangor dilaporkan terpaksa menarik diri daripada menyertai perlawanan Piala Sumbangsih susulan insiden yang menimpa bintangnya, Faisal Abdul Halim yang menjadi mangsa simbahan asid pada 5 Mei. 

 

Sumber: X 

 

Destination: