AstraZeneca Mengakui Vaksin Covid Terdahulu Menyebabkan Kesan Sampingan

TERKINI
April 29, 2024 - 12:21 PM


AstraZeneca telah mengakui untuk pertama kalinya dalam dokumen mahkamah bahawa vaksin Covidnya boleh menyebabkan kesan sampingan yang jarang berlaku, dalam satu perubahan pendirian yang boleh membuka jalan untuk pembayaran undang-undang berjuta-juta pound.

Syarikat farmaseutikal itu sedang disaman dalam tindakan kelas berhubung dakwaan bahawa vaksinnya, yang dibangunkan bersama Universiti Oxford, menyebabkan kematian dan kecederaan serius dalam puluhan kes.


Jamie Scott telah mengalami kecederaan otak yang kekal selepas mengalami pendarahan pada hari selepas menerima vaksin Covid - Andrew Fox.

Peguam berhujah vaksin itu menghasilkan kesan sampingan yang telah memberi kesan yang buruk terhadao sejumlah kecil keluarga.

Kes pertama diajukan tahun lalu oleh Jamie Scott, seorang bapa kepada dua orang anak, yang mengalami kecederaan otak yang kekal selepas mengalami pembekuan darah dan pendarahan di otak yang menghalangnya daripada bekerja selepas menerima vaksin pada April 2021. Hospital telah menelefon isterinya sebanyak tiga kali untuk memberitahunya bahawa suaminya akan meninggal.

AstraZeneca membantah dakwaan itu tetapi telah menerima, dalam dokumen undang-undang yang dikemukakan kepada Mahkamah Tinggi pada Februari, bahawa vaksin Covidnya "boleh, dalam kes yang sangat jarang, menyebabkan TTS".

TTS - yang merujuk kepada Sindrom Trombosis dengan Trombositopenia - menyebabkan orang mengalami pembekuan darah dan jumlah platelet darah yang rendah.

Sebanyak lima puluh satu kes telah diajukan di Mahkamah Tinggi, dengan mangsa dan keluarga yang berdukacita mencari ganti rugi yang dianggarkan bernilai sehingga £100 juta.

Pengakuan AstraZeneca - yang dibuat dalam pembelaan undang-undang kepada tuntutan Mahkamah Tinggi oleh Scott - berikutan perdebatan undang-undang yang sengit. Ia boleh membawa kepada pembayaran jika syarikat farmaseutikal itu menerima bahawa vaksin itu adalah penyebab penyakit serius dan kematian dalam kes-kes undang-undang tertentu. Kerajaan telah berjanji untuk menjamin kos undang-undang AstraZeneca.

Sumber: Yahoo!News

Destination: