AS Bakal Hantar Wakil Untuk Halang Malaysia Jadi Tempat Hamas Kumpul Dana & Pindah Wang

TERKINI
May 08, 2024 - 03:08 PM


Washington sedang berusaha menghalang Malaysia daripada menjadi tempat untuk kumpulan Hamas mengumpul dana dan memindahkan wang, kata Pegawai kanan Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) yang dilaporkan media sana.

Memetik Reuters, Setiausaha rendah Perbendaharaan AS untuk keganasan dan risikan kewangan, Brian Nelson berkata Washington melihat kapasiti Iran memindahkan minyak bergantung pada penyedia perkhidmatan yang berpangkalan di Malaysia. 

Hal ini menarik perhatian AS kerana Hamas mempunyai hubungan yang baik dengan Iran. 

Selain itu, dia juga menyatakan niat mereka untuk menggagalkan sebarang percubaan Hamas untuk mengumpul dana atau memudahkan transaksi kewangan dalam bidang kuasa Malaysia. 

Berucap di Singapura dan dijangka akan melawat negara ini, Nelson menggariskan peranan penting yang dimainkan Malaysia dalam potensinya membantu Hamas dalam usaha kewangan.

Nelson dijangka membuat lawatan ke Malaysia kerana kebimbangan AS yang semakin meningkat mengenai aktiviti pembiayaan pengganas di Asia Tenggara, dengan penekanan khusus pada inisiatif pengumpulan dana dan urus niaga minyak Iran secara rahsia.

Laporan baru-baru ini telah menunjukkan lonjakan aliran kewangan ke Iran dan kumpulan gabungannya, termasuk Hamas, melalui infrastruktur kewangan Malaysia, mendorong penelitian yang lebih tinggi daripada pihak berkuasa AS. 

Pada Oktober 2023, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan mendedahkan Malaysia menerima tiga notis tata tindak daripada Kedutaan AS kerana keengganan negara menganggap Hamas sebagai kumpulan pengganas.

 

Sumber: Free Malaysia Today & The Merdeka Times

Destination: