Bakar Anak Kucing Hidup-Hidup, 3 Lelaki Diburu Polis

TERKINI
April 24, 2024 - 11:36 AM


Polis kini sedang mengesan tiga lelaki yang membakar seekor anak kucing hidup-hidup di tempat letak kenderaan Flat Sri Kenari, Sungai Ramal Baru, Kajang, semalam.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, pihaknya menerima laporan kejadian daripada wanita warga emas tempatan berusia 63 tahun pada pukul 10.31 pagi tadi.

Menurut pengadu, seorang saksi yang juga penduduk di flat berkenaan telah ternampak seekor anak kucing sedang terbakar dan dia segera mencurah air untuk memadamkannya. 

Katanya, pengadu menjumpai anak kucing itu dalam keadaan lemah dan segera menghantarnya ke Klinik Veterinar Swasta di Ampang.

“Semakan rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) mendapati kejadian berlaku semalam kira-kira pukul 1 tengah hari.

“Terdapat tiga suspek lelaki melepak di tapak letak kenderaan dan dua daripada suspek telah menyimbah bahan bakar ke atas anak kucing tersebut dan salah seorang menyalakan api.

“Ketiga-tiga mereka hanya menyaksikan anak kucing tersebut berlari dalam keadaan badan terbakar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Mohd Zaid, anak kucing berusia enam minggu itu ditempatkan di sebuah Klinik Veterinar Swasta di Ampang susulan melecur tahap dua.

“Bahagian Siasatan Jenayah IPD Kajang telah pun mengenal pasti suspek dan kini sedang giat mengesan suspek untuk membantu siasatan,” jelasnya. Tambahnya, kes diklasifikasikan di bawah Seksyen 428 Kanun Keseksaan. 

Sebelum ini, tular video yang menunjukkan tiga orang lelaki membakar anak kucing sehingga menimbulkan kecaman orang ramai.

 

Sumber: Kosmo

Destination: