"Dia Ingat Ni Tempat Dia" - Pelancong China Buang Hajat Luar Homestay Buat Ramai Berang

TERKINI
January 02, 2024 - 04:47 PM


Tindakan seorang wanita dipercayai pelancong dari China yang membuang air besar di pekarangan sebuah ‘homestay’ di Kea Farm di sini baru-baru ini mengundang kemarahan penduduk tempatan.

Ia juga menimbulkan rasa jijik dalam kalangan orang ramai kerana wanita berkenaan yang dirakam televisyen litar tertutup (CCTV) salah sebuah homestay dilihat meninggalkan najisnya di atas jalan sebelum bergegas meninggalkan lokasi tersebut.

Menurut seorang penduduk, Mohd. Hisham Rahman, 35, tindakan wanita itu mencemarkan imej pelancong dari China yang berkelakuan baik di destinasi pelancongan popular di Pahang tersebut.

“Disebabkan seorang wanita buat hal, yang lain-lain pun sama terkena tempiasnya. Mustahil tiada tandas di lokasi tersebut apatah lagi mereka berada betul-betul di pekarangan sebuah homestay.

“Tidak munasabah sekiranya pemilik homestay itu enggan membenarkan wanita berkenaan menggunakan tandas sekiranya dia benar-benar memerlukannya,” katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Rakaman CCTV tersebut yang tular di laman Info Cameron Highlands Group di Facebook telah dikongsi lebih 41 kali orang pengguna media sosial itu dengan lebih 200 komen ditinggalkan oleh orang ramai.

Sementara itu, Nurul Aina Natasya Isa, 29, pula berkata, rakan wanita tersebut yang dilihat cuba melindungi pandangan CCTV ketika rakannya membuang air besar disifatkan sebagai turut sama ‘pendek akal’.

Katanya, kedua-dua wanita tersebut yang dilihat masih muda seolah-olah memberi gambaran bahawa rata-rata pelancong dari China tidak malu membuang air besar di kawasan terbuka.

“Jika sebelum ini kita dengar dan lihat video sedemikian yang berlaku di luar negara, kali ini berlaku di Cameron Highlands sahaja. Ia memberi imej tidak baik terhadap China,” katanya. –

Sumber dan Kredit: KOSMO! ONLINE

 

Destination: