"Hati- Hati Dalam Respon" - Segelintir Warganet Dakwa UAI Tak Pandai Berbahasa Arab

TERKINI
February 19, 2024 - 01:26 PM


Ustaz Azhar Idrus sememangnya terkenal sebagai seorang personaliti agama yang serba boleh. Beliau mampu menyampaikan kuliah mahupun ceramah dengan cara tersendiri yang cukup santai dan mudah untuk diterima oleh ramai.

Namun, UAI juga sering terpalit dengan beberapa isu kontroversi dan ada juga beberapa cubaan dari segelintik pihak untuk menjatuhkannya. Terkini, tular satu video di platform TikTok kononnya UAI tidak fasih berbahasa Arab.

Berdasarkan video pendek tersebut, kelihatan salah seorang pendengar yang berbangsa Arab bertanyakan beberapa soalan kepada UAI. Reaksi spontan UAI yang kelihatan terpinga-pinga itu membuatkan warganet mempersoal kebolehannya bertutur dalam bahasa Arab.

Dengan hanya berpandukan video pendek tersebut, ramai yang cepat menghukum UAI. Rupanya-rupanya video tersebut tidak memaparkan apa sebenarnya yang berlaku.

Ternyata UAI boleh menjawab soalan yang diajukan dalam bahasa arab. Seorang warganet membalas ciapan tersebut dengan video yang memaparkan jawapan penuh dari UAI. Biarpun beberapa pendapat tak kena dengan tekak kita, namun jangan lah bersikap serkap jarang ya!  

Destination: