"Makan Pun Kena Caj?" Pelanggan Terkejut Restoran Caj RM20 Untuk 'Seating Fee'

TERKINI
February 08, 2024 - 03:28 PM


Selalunya apabila makan di sesebuah restoran atau kedai makan, tiada caj yang dikenakan melainkan 'service charge'. Namun, hal yang berbeza dan pelik dan berlaku di sebuah restoran di Kuala Lumpur.

Difahamkan, restoran tersebut telah mengenakan bayaran “caj tempat duduk” kepada pelanggannya. Isu tersebut dikongsikan oleh seorang pengguna media sosial yang berkongsi pengalaman mereka di sebuah kumpulan Facebook Law Forum

Individu tersebut memuat naik sebuah hantaran yang disertakan dengan gambar resit yang menunjukkan caj tambahan RM20 yang dilabelkan sebagai “bayaran tempat duduk.”

Menurut pelanggan itu, dia berkunjung ke restoran itu bersama tiga rakannya, lalu merasa terkejut apabila apabila melihat resit dan mendapati caj tersebut dimasukkan ke dalam bil mereka.

Hal tersebut telah mencetuskan perdebatan di kalangan netizen yang mempersoalkan adakah caj seperti itu wajar dikenakan dan mengapa pihak restoran tidak bersikap telus dengan memberitahu terlebih dahulu mengenai caj sedemikian.

Pelanggan turut mempersoalkan, “Jika kami tidak membayar, adakah kami akan makan di jalan raya?” Selain itu, mereka turut mengeluh tiada sebarang amaran awal mengenai bayaran tempat duduk.

Untuk makluman, amalan ini sering dilakukan di China, di mana caj tempat duduk disertakan dan para pelanggan diberitahu terlebih dahulu mengenai caj tersebut.

 

Kredit: The Vocket

Destination: