Pelajar MRSM Dihidang Telur 'Buruk' Sampai Sakit Perut, MARA Diarah Siasat Kes Itu Segera!

TERKINI
November 01, 2023 - 12:37 PM


Pihak pengurusan Majlis Amanah Rakyat (MARA) diarah memberi laporan penuh berhubung isu telur rebus 'buruk' yang didakwa dihidang kepada pelajar di sebuah Maktab Rendah Sains MARA di Negeri Sembilan, hari ini.

Terdahulu, seorang pengguna Facebook, Amira Alia Faizul berkongsi beberapa gambar menunjukkan telur rebus 'buruk' didakwa dihidang kepada pelajar di MRSM Kuala Klawang yang didakwa telah menyebabkan ramai pelajar sakit perut dan mengalami cirit-birit.

Pengerusi MARA, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, mengakui menerima banyak mesej dan aduan melalui media sosial mengenai isu itu.

"Walaupun berada di luar negara, saya sudah mengarahkan Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan MARA untuk segera siasat, ambil tindakan tegas dan pastikan kes seperti ini tidak berulang.

"Saya juga sudah meminta laporan penuh daripada pengurusan MARA paling lewat esok," katanya dalam kenyataan yang dimuat naik di Facebook, hari ini.

Beliau menegaskan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang mengambil mudah isu penyediaan makanan pelajar, terutama kontraktor dewan selera.

"Jangan hanya mengejar untung atas kesusahan orang lain. Keuntungan atas kecurangan pastinya tiada keberkatan.

"Jika didapati kecuaian ini benar-benar berlaku, MARA akan mengambil tindakan tegas termasuk menamatkan kontrak seperti perjanjian dan peraturan ditentukan," katanya.

Sumber: Berita Harian

Destination: