Polis Sahkan Rakaman CCTV Tulen, Sedang Buru Penyebar 'Bahan Bukti' Faisal Halim Disimbah Asid

TERKINI
May 24, 2024 - 12:02 PM


Sebelum ini, peminat bola sepak tempatan dikejutkan dengan penularan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) kejadian simbah asid terhadap bintang Selangor FC, Faisal Halim di sebuah pusat beli belah di Damansara, pada 5 Mei lalu. 

Video tersebut bagaimanapun dipersoalkan kesahihannya memandangkan kronologi kes simbah asid yang diumumkan sebelum ini kelihatan berbeza dari yang dilihat dalam rakaman CCTV tersebut. 

Dalam video yang tular itu, penyerang berselindung di belakang kereta sebelum mengekori dan menyerang Faisal dari arah belakang.

Dan dalam laporan kronologi sebelum ini, Faisal diserang ketika suspek sedang menaiki motosikal dan bukannya seperti di dalam rakaman CCTV yang menunjukkan si pelaku berjalan mengekori pemain itu.

Selain itu, jenis kereta yang dinyatakan sebelum ini juga berbeza di mana dalam laporan mengatakan Faisal menaiki kereta jenis Toyota Vellfire tetapi di dalam rakaman jelas kelihatan kenderaan jenis lain.

Terbaru,Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan video rakaman itu adalah tulen. 

Selain itu, pihak polis juga sedang menjalankan siasatan berhubung pihak yang menyebarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) tersebut.

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata, pihaknya mengesan satu rakaman video berdurasi 56 saat di laman sosial X @OneFootballM, hari ini.

"Video terbabit adalah bahan bukti yang masih dalam siasatan oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman.

"Siasatan sudah dimulakan bagi mengesan pihak yang menyebarkan video rakaman CCTV itu untuk tindakan mengikut Seksyen 203A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998," katanya. 

Beliau juga mengingatkan orang ramai supaya tidak menyebarkan video terbabit bagi menghormati dan menjaga sensitiviti mangsa serta keluarga. 

"Pihak polis memandang serius mengenai perkara ini dan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang sengaja menyebarkan video itu.

"Tindakan sedemikian sekali gus mengganggu siasatan pihak polis," katanya. 

 

Sumber: Utusan TV & Sinar Harian 

Destination: