Serangan Balai Polis Ulu Tiram: 5 Ahli Keluarga Penyerang Ditahan Semula Bawah SOSMA

TERKINI
May 24, 2024 - 02:20 PM


Lima ahli keluarga suspek yang menyerang Balai Polis Ulu Tiram ditahan semula di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA). 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, tindakan tersebut diambil sejurus kelima-lima individu tersebut tamat reman, hari ini. 

Selain itu, penahanan semula dibuat susulan siasatan polis mendapati keluarga itu mempunyai ideologi dan fahaman radikal.

“Apabila polis panggil saksi dan jiran keluarga itu, kita dapati keluarga ini isolated dan tidak bercampur, selain anak-anak juga tidak tamat persekolahan. 

“Apa yang telah disebut oleh saya sebelum ini disyaki bapa JI (jemaah Islamiah) adalah betul, saya kena maklum begitu untuk siasatan ke arah mana.

“Anak terakhir perempuan tidak sekolah, suspek yang mati ditembak hanya sekolah sampai dajah empat, abang dia sampai tingkatan lima, kakaknya pula darjah enam, jadi fahaman dan ideologi dibawa (keluarga berkenaan) adalah fahaman ideologi radikal,” katanya. 

Tambah Razarudin, seramai 47 saksi telah direkod keterangan berkaitan kes dan pemeriksaan polis turut menemui beberapa batang paip dipercayai untuk membuat pistol angin di rumah suspek. 

Dalam pada itu, pihak polis telah membebaskan dua pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) tanpa syarat setelah mendapati mereka tidak mempunyai sebarang jaringan dan kaitan dengan mana-mana kumpulan berfahaman radikal. 

 

Sumber: MalaysiaKini

Destination: