Warga Singapura Adakan Protes, Tuntut Kerajaan Tamatkan Perdagangan Senjata Dengan Israel

TERKINI
April 16, 2024 - 02:06 PM


Sekumpulan aktivitis Singapura menjalankan protes secara aman di pusat bandar Singapura untuk menggesa pihak kerajaan agar menghentikan perdagangan senjata dengan Israel, sebagai salah satu usaha daripada hari tindakan global yang dilancarkan oleh A15 Action, sebuah kumpulan yang menyeru kerajaan untuk mengakhiri hubungan mereka bersama Israel.

Seorang jurucakap kumpulan itu menjelaskan melalui satu kenyataan bahawa Singapura harus membuktikan bahawa ia tidak bersubahat dalam bersama Israel terhadap genosid terhadap warga Palestin di Gaza.

“Gestur-gestur ini dan tindakan-tindakan baik hati ini sangat tercalar, dan dianggap tidak bermakna jika Singapura terus membenarkan keganasan yang menyebabkan perlunya bantuan kemanusiaan pada mulanya,” kata kenyataan itu.

Kumpulan tersebut menyeru kepimpinan Singapura yang seterusnya di bawah Lawrence Wong, yang dijadual untuk mengambil alih dari Perdana Menteri Lee Hsien Loong bulan depan, untuk menghentikan perdagangan senjata dengan Israel.

"Kami bertindak hari ini untuk menghantar mesej yang jelas tentang impian dan kebimbangan warga Singapura - kami tidak mahu negara kita menyumbang secara kewangan kepada penderitaan orang yang tidak bersalah, lelaki, wanita, dan kanak-kanak. Warga Singapura telah menggunakan semua kaedah yang mungkin untuk didengar oleh kerajaan yang dipilih oleh kami," katanya.

 

Destination: