Ini 20 Perkara Yang 'Perlu & Tak Perlu' Dilakukan Ketika Dalam Penerbangan!

TIPS TRAVEL
December 30, 2019 - 11:33 AM


Sesiapa yang selalu travel menggunakan kapal terbang pastinya dah tahu serba-serbi peraturan dan undang-undang dari sebelum, semasa dan selepas menaiki pengangkutan tersebut.

Namun bagi yang pertama kali menaiki perkhidmatan itu, ini suatu perkongsian berguna mengenai perkara-perkara yang BOLEH DAN TIDAK BOLEH dilakukan ketika dalam penerbangan yang dikongsikan oleh seorang krew penerbangan di laman Twitter bernama @HillmyT

Berikut adalah perkara yang perlu dan tidak perlu dilakukan apabila menaiki flight yang boleh menjadi panduan serta rujukan bersama :-

1. Bila korang tau korang akan fly from point A to Point B. Print out semua travel itinerary. In case kalau ada masalah mengenai seat, flight insurance etc. Korang boleh terus tunjuk dokumen ni kat ground staff.

2. Make sure korang dapat awal ke airport untuk document check, sebab certain country mcm Philippines, kalau korang x de return ticket, korang tak boleh board the aircraft. jgn tanya aku kenapa, tapi ini rules regulations by the Philippines authority.

3. Make sure korang eat something b4 the flight. Bila fly, perut akan bloated. Bila bloated korang akn rasa perut tu masuk angin.This is the time korang akan dpt air sickness,muntah etc.kalau nak tau bloated tu cmne, beli twisties snack on ground. nnt bila fly, ko tgk packaging jd cmne.

4. Yes. Kalau dah tau flight tu lebih dari 3 jam. Korang mesti akan tidur punya. Rajin2 la bawak toileteries. Klau x nak gosok gigi, kunyah chewing gum. Lepas kau bangun tido, 3 rows dari belakang kau, diorang boleh hidu aroma therapy naturally dari mulut kau.

5. Bila boarding, kalau tau bag korang banyak, once dah smpai seat, kau masuk seat korang dulu. let passengers behind you to get to their seat. jgn jadi selfish. time tu la kau nak kuarkan eye shade, ear plug etc. preferably you do it at the waiting hall. easier.

6. Once dah settle down + duduk kat seat, time ni la korang nak akan main phone. Kindly observe the seatbelt sign above you. Kalau seatbelt sign is off, it means the aircraft is in refuelling process.Pam minyak shell pun suruh off phone bila isi minyak, sama juga mcm kapal terbang. 

7. Bila travel in group, masing2 akan jadi kelam kabut. “AKU DUDUK SEBELAH KAU!” “weyh, aku nak sebelah tingkap” Guys,chill, kapal terbang tu akan menuju ke tempat yang sama. tak de beza kalau kau duduk sebelah tingkap, ko ke Perlis, yang duduk tengah akan ke Sabah. 

8. Masa nak take off, crew akan walk around the cabin to ensure everything is in order. Bag is stowed, no bag blocking the aisle. All passengers are seated with seatbelt fastened. tak payah la time tu korang nk select lagu kat spotify bagai, do it after take off ok.

9. Masa nak take off, ramai yang akan letak headset/airpods/earphone etc. guys, masa ni korang kena take it off, sbb during take off & landing, time ni time crucial, takut nnt bila emergency happens, org lain dah keluar kapal, korang still duduk kat seat layan lagu “Cik Mek Molek”.

10. Finally, aircraft pun fly. korang happy tgk kereta atas darat yang x ubah mcm permainan lego. Time ni baru la boleh ko blh tgk ipad, tgk hp etc. Crew akan dtg bagi landing form kat korang (international flt) so pleaseeee make sure korang ada pen sendiri.

11. It’s Makan time!! masa ni korang excited la sbb nak makan nasi lemak dalam pesawat. Masa ni, please la tegakkan tempat duduk korang,be considerate dgn org blkang kau. kesian diorang nak makan pun,terpaksa pendekkan leher masing2.if only u get what i mean.

12. Bila dah habis makan, put it on a table and hand it over to the crew. Jgn la letak on the floor, mcmana crew serve kau cmtu la kau kene bagi kat diorang balik. basic courtesy, ada je org letak foil lepas makan atas lantai n expect crew to collect it next to their feet.

13. Bila dh habis meal service, time ni semua akan pergi toilet, plz ye, toilet kapal bukan mcm jamban umah korang. Dah pakai, lap balik sink tu. Courtesy to the next passenger yg nak guna toilet. Kalu rasa toilet tu bau hawau, always ask crew for a cabin spray. they know wht 2 do. 

14. Bila nak perlukan apa2 jgn la poke crew punya blkg badan/his buttock. Infinity level punya annoying ok! Simply cakap “excuse me”. Trust me they will be very happy to assist u.

15. Masa turbulence, crew akan buat announcement,masa ni korang x payah nak kelam kabut nk ke toilet, just be seated, weather is unpredictable. Plus jgn sesekali challenge the nature. Crew are there for your safety, kalau itu pun korang x nak dgr. sakit nnt tanggung sendiri. 

16. Okay ni utk to those muslim,kalau korang nak solat dalam kapal, jgn segan silu tanya crew, pukul berapa masuk waktu solat. sbb captain sendiri akan buat calculation waktu solat. Pasal wudhu plak, tayamum je.

17. 2 jam sebelum waktu mendarat.its highly recommended korang freshen up yourself. Korang mesti tak nak nampak muka mcm zombie once korang keluar daripada kapal.

18. Bila dah nak mendarat, sama routine mcm nak take off tadi. Strictly no phone,earpod,headphone etc. Sampai la kapal park at parking bay and the seatbelt sign above you turns off.

19. Lastly kau akan dgr “cabin crew disarm all doors and cross check” masa ni korang dah boleh berdiri and take your belongings. Lagi sekali, jgn kelam kabut sgt. Tak de benda nak dikejarkan. They will wait until last passenger disembarks.

20. Bila nak kuar kapal, smile and say thank you. Bukan paksaan tapi again, its a basic courtesy. Sebab dlm pengalaman aku, org kita ni payah nak cakap terima kasih. kalau ckp tu mcm maruah tu dipijak2. Respect is earned. How? Its all start from you. Have fun flying!

 

 

Destination: