"Boleh Melancong Tanpa Visa" - Malaysia Bersedia Terima Lebih Ramai Pelancong Cina

TRAVEL
September 29, 2023 - 12:35 PM


Pelancong China bakal menikmati pengecualian visa untuk melawat negara ini selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

Perkara ini disampaikan sendiri oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing kepada Malaysia Gazete, sebelum menambah bahawa kerajaan sekarang berada di peringkat perancangan mendraf dasar mengenai pengecualian visa tersebut.

“Perdana Menteri ada menyebut soal pengecualian visa semasa melawat China baru-baru ini. Saya melihat ini sebagai polisi yang baik kerana dapat menarik lebih ramai pelancong China untuk melawat Malaysia.

“Yang paling baik adalah masing-masing Malaysia dan China melaksanakan dasar pengecualian secara serentak,” katanya semasa menerima wawancara Sinchew Daily.

Pengecualian visa ini dilihat sebagai salah satu usaha kerajaan untuk memulihkan kembali sektor pelancongan yang terkesan dengan ekonomi yang tidak menentu.

Jiran kita Thailand turut melakukan yang hal yang sama dengan memberi pengecualian visa kepada pelancong China menerusi tarikh-tarikh tertentu bagi merancakkan kembali sektor pelancongan.

Destination: