Burj Azizi Dubai Rahsiakan Ketinggian Sebenar, Bakal Pintas Kedudukan Merdeka 118 di Tempat Kedua

TRAVEL
February 07, 2024 - 11:52 AM


UAE sekali lagi menjadi tumpuan apabila mengumunkan Burj Azizi bakal mengambil alih bangunan kedua tertinggi dunia daripada Merdeka 118.

Projek pembinaan ini akan menelan belanja AS$1.5 bilion apabila siap kelak. Ia akan menempatkan tempat kediaman, pejabat, pusat beli-belah dan hotel tujuh bintang.

Ketinggian akhir Burj Azizi dirahsiakan pada ketika ini bagi mengelakkan dipintas sebelum ia siap dibina.

Dubai sudahpun menjadi lokasi bangunan tertinggi Burj Khalifa tetapi nampaknya ia ingin membolot status sebagai bandar raya dengan jumlah bangunan tertinggi paling banyak di dunia.

Merdeka 118 Bangunan Kedua Terrtinggi Dunia Ketika Ini

Menara Merdeka 118 yang kini sudah siap sepenuhnya dijangka dilancarkan secara rasmi pada Januari 2024 dengan pemindahan operasi Permodalan Nasional Bhd (PNB) dilaksanakan secara berperingkat bermula bulan ini.

7 Perkara Menarik Tentang Merdeka 118

1. Menara canggih yang memiliki 118 tingkat dengan ketinggian 678.9 meter itu adalah yang kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa Dubai (828 meter).

2. Reka bentuknya diilhamkan daripada detik penting dalam sejarah Malaysia.  Bangunan ini diilhamkan oleh detik ikonik dalam sejarah Malaysia, apabila Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri pertama Malaysia, mengangkat tangan dan melaungkan “Merdeka!” (Bebas) pada 31 Ogos 1957 (Hari Kebangsaan). Tapak berbentuk berlian juga direka menyerupai songket Melayu (tekstil tradisional yang telah diiktiraf oleh UNESCO sebagai Wakil Warisan Budaya Tidak Ketara Kemanusiaan.

3.  Nombor 118 di dalam nama Merdeka 118 melambangkan jumlah tingkat yang ada di menara tersebut.  Dengan 118 tingkat, ia bakal menjadi bangunan pertama di Asia Tenggara yang mempunyai lebih daripada 100 tingkat.

4. Setelah dibina, sebuah dek pemerhatian ‘The View at 118’ disediakan bagi mereka yang ingin menikmati latar langit Kuala Lumpur yang indah. Ketinggian lantai pemerhatian ini juga akan menjadikannya platform tertinggi di Asia Tenggara.

5. Satu lagi ciri khas Merdeka 118 adalah lif tinggi yang akan menawarkan pengalaman yang amat unik. Lif diperbuat daripada kaca dan keluli, pengunjung akan dapat melihat pemandangan langit Kuala Lumpur sepanjang lif itu naik ke atas.

6. Terletak di lokasi strategik antara Jalan Maharajalela dan Jalan Hang Jebat, Merdeka 118 mempunyai akses mudah ke rangkaian jalan utama termasuk Jalan Syed Putra, Jalan Pudu, Jalan Loke Yew, Jalan Hang Tuah, Jalan Tun Razak dan Jalan Tun Tan Cheng Lock.

7. Presint Merdeka 118 juga akan menampilkan sebuah muzium tekstil yang mengetengahkan tekstil dunia Melayu, pusat jagaan kanak-kanak serta Masjid Merdeka dengan kapasiti 3,000 jemaah.