"Giant Water Lily" - Tarikan Terbaharu di Taman Botani Pulau Pinang

TRAVEL
October 06, 2023 - 12:07 PM


Taman Botani Pulau Pinang di sini, terus menjadi tarikan pengunjung yang mahu menyaksikan Teratai Gergasi atau 'Giant Water Lily' yang sedang mekar.

Tinjauan mendapati, orang ramai tidak melepaskan peluang merakam gambar kenangan di kolam teratai berhampiran pintu masuk taman berkenaan.

Pengunjung, Rohaida Isa berkata, dia yang bercuti ke Pulau Pinang bersama dua rakannya, berkunjung ke Taman Botani berkenaan bagi menghirup udara segar.

Katanya, ia pertama kali dia melihat teratai gergasi itu sebelum melakukan carian di laman web.

"Rupa-rupanya ia adalah tumbuhan akuatik yang terdapat di sepanjang Sungai Amazon dan ternyata sangat cantik terutama apabila terletak di kawasan hijau ini.

"Pada mulanya, saya menyangka orang ramai mengerumuni kolam ini bagi memberi makanan kepada ikan, rupa-rupanya mahu melihat teratai gergasi," katanya ditemui, hari ini.

Sementara itu, penduduk yang mahu dikenali sebagai Edmund berkata, teratai gergasi itu akan mekar pada waktu tertentu dan akan mengambil tempoh bagi mekar semula.

"Setahu saya, teratai gergasi ini hanya ada di lokasi tertentu dan taman botani ini adalah satu daripadanya.

"Saya berharap pengunjung tidak membaling objek seperti batu ke permukaan teratai gergasi itu bagi memelihara kecantikannya," katanya.

Terdahulu, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow turut berkongsi maklumat berkaitan teratai gergasi itu menerusi hantaran di Facebook.

"Lapisan 'Lily Amazon' yang menghiasi kolam di hadapan Taman Botani Pulau Pinang adalah pemandangan yang menakjubkan.

"Tumbuh-tumbuhan (itu) sudah membesar dan mekar dengan lebih cantik dan Pulau Pinang mendapat keistimewaan bagi menjadi penjaga tumbuhan yang mengagumkan itu dengan sejarah bermula sejak awal 1800-an.

"Dikenali sebagai 'Victoria Amazonica', ia dianggap sebagai tumbuhan terbesar dan paling teguh di dunia yang mana daun bulatnya yang besar menambah nilai pelancongan kepada Taman Botani Pulau Pinang," katanya menerusi hantaran itu.

Kon Yeow berkata, spesies tumbuhan itu perlu dilindungi dan menjadi tanggungjawab semua bagi mencegah sebarang bentuk vandalisme terhadapnya.

Difahamkan, teratai gergasi itu boleh membesar sehingga tiga meter lebar dan mampu menampung berat sebanyak puluhan kilogram.

Sumber: Harian Metro & Kredit Gambar: BERNAMA

Destination: