Penerbangan Baru MY AIRLINE Bakal Beroperasi Dalam Masa Terdekat, Katanya Lagi Murah & On Time

TRAVEL
October 19, 2022 - 03:46 PM


Pencabar baru Airasia?

Sebuah pesawat yang memaparkan livery syarikat penerbangan tambang ultra rendah baru MYAirline telah dilihat di Lapangan Terbang Antarabangsa KL. Foto pesawat, yang pertama kali disiarkan oleh pengguna Instagram @theplanespapanazzi, menampilkan nama dan logo pembawa pada badan merah yang menarik. "MYAirline, syarikat penerbangan kos rendah baru.

MYAirline Sdn Bhd yang berpangkalan di Kuala Lumpur adalah salah satu daripada dua syarikat penerbangan baru yang diluluskan oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom). Satu lagi ialah SKS Airways Sdn Bhd yang berpangkalan di Johor. Menurut laman web Mavcom, MYAirline telah diberi kelulusan bersyarat untuk lesen perkhidmatan udara (ASL) pada 22 Dis tahun lepas, yang sah sehingga 31 Dis tahun ini.

Lesen itu membolehkan syarikat menjalankan perkhidmatan penumpang dan kargo berjadual. Walaupun tidak banyak kemas kini, MYAirline dilaporkan telah mengambil pekerja. Laman web rasmi pembawa kini mempunyai banyak senarai pekerjaan aktif.

Ketua pegawai eksekutif kumpulan Malaysia Airlines Berhad (MAB) telah mempersoalkan keperluan untuk lebih banyak kapasiti dalam sektor penerbangan tempatan." Ketakutan saya terhadap syarikat penerbangan baru ini ialah ia boleh menggagalkan kemampanan syarikat penerbangan sedia ada dengan kapasiti yang tidak perlu yang akan memberi manfaat kepada pengguna tetapi adakah ia mampan kepada negara?"

katanya semasa satu acara awal tahun ini. Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Bhd Tan Sri Tony Fernandes berkata beliau tidak terkejut dengan kemasukan dua syarikat penerbangan Malaysia yang baharu itu.

ULCC merujuk kepada syarikat penerbangan yang menawarkan tambang lebih murah berbanding LCC, tetapi tidak menyediakan apa-apa kemudahan atau perkhidmatan bersekali dengan tambangnya, termasuk bagasi yang boleh dibawa masuk ke dalam pesawat.

Kemudahan atau perkhidmatan bagi ULCC akan dikenakan bayaran tambahan.