Singapore Airlines Disaman RM5.9 Juta Oleh Bekas Krew Kabin Akibat Terjatuh Dalam Pesawat

TRAVEL
February 14, 2024 - 02:22 PM


Seorang bekas kru kabin menuntut ganti rugi lebih S$1.7 juta (RM5.9 juta) daripada Singapore Airlines selepas mendakwa tergelincir pada tampalan gris dan terjatuh ketika berada dalam satu daripada pesawat itu.

Durairaj Santiran, 36, yang bertugas sebagai pramugara di atas pesawat A350 dalam penerbangan kira-kira 17 jam dari San Francisco ke Singapura pada 5 September 2019.

Pesawat itu berada di peringkat akhir perjalanannya, kira-kira dua jam setengah perjalanan dari Singapura apabila Durairaj mendakwa dia terjatuh ke belakang.

Durairaj menuntut sejumlah S$1,775,662.49 sebagai ganti rugi, sebahagian besarnya adalah untuk kehilangan pendapatan pada masa depan, selepas dia didiagnosis dengan prolaps cakera serviks.

Bekas pramugara itu yang pernah bersama Singapore Airlines dari 2016 hingga 2021 hadir di mahkamah pada Selasa untuk hari pertama saman terbabit dengan memakai pendakap leher.

Dalam kesnya, syarikat penerbangan nasional itu gagal menyediakan sistem kerja dan tempat yang selamat untuk bekerja serta gagal menangani dengan secukupnya kehadiran tampalan gris, sekali gus menyebabkan kawasan itu menjadi tidak selamat.

"Sekiranya penjagaan yang munasabah dilakukan, tampalan gris itu akan dialihkan atau langkah sedemikian diambil untuk menghalang akses ke lokasi yang tidak selamat.

"Majikan boleh menghalang akses ke lokasi dengan meletakkan kereta tolak di atas kawasan itu, sebagai contohnya. Fakta bahawa defendan tidak mengambil sebarang 'langkah pencegahan' menunjukkan kecuaian defendan kerana sistem kerja tidak mencukupi dan tempat kerja dibiarkan tidak selamat," kata peguam Durairaj dari East Asia Law Corporation dalam kenyataan pembukaannya.

Berdasarkan kenyataan Durairaj, sebelum kejadian dia sedang meronda dalam pesawat selepas kru pembersihan keluar, sebelum melihat kesan gris di lantai dapur berhampiran ketuhar.

Dia kemudian memaklumkan kepada pegawai atasan mengenai tampalan gris itu sebelum penerbangan berlepas dan diberitahu untuk menanggalkan tampalan gris dengan semburan pembersih serta tuala kertas.

Pada waktu itu, pintu pesawat ditutup dan Durairaj cuba menanggalkan tampalan gris terbabit, tetapi tidak dapat berbuat demikian dan memaklumkan pegawai atasan yang sama, yang memberitahunya serta kru kabin lain supaya berhati-hati dengan tampalan itu.

Pihak atasan berkata, dia akan membangkitkan isu itu dalam log kecacatan kabin. - AGENSI

Destination: