Tak Tahu Apa Nak Buat Jika Bercuti Ke Langkawi? Ini 10 Aktiviti Best Yang Bukan Biasa-Biasa Untuk Korang Cuba!

TRAVEL
June 09, 2023 - 01:06 PM


Setiap kali sebut nak bercuti ke Pulau Langkawi mesti aktiviti yang terbayang di fikiran hanyalah bermandi-manda di laut, naik kereta kabel ke puncak Gunung Mat Cincang, lepak pantai tengok pertunjukan api ataupun membeli-belah coklat, periuk belanga atau perfumes.

Semua itu pasti membosankan kepada korang yang memang selalu bercuti ke pulau lagenda tu, kan?

Sebenarnya ada banyak je aktviti lain yang lebih menarik dan happening yang boleh korang buat jika melancong ke Langkawi. Janganlah buat aktiviti yang biase-biase, memanglah boring. Hehehe...

Jom kita tengok 10 aktiviti yang lain sedikit dan memang best kalau korang enjoy ketika bercuti di sana nanti. Ramai pelancong antarabangsa yang sememangnya menggemari aktiviti ini jika mereka bercuti ke Langkawi!

HELICOPTER RIDE

Aktiviti menarik yang ramai orang belum cuba jika bercuti di Langkawi adalah menaiki helikopter untuk melihat keindahan pulau lagenda tersebut dari udara.

Korang boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan dari ketinggian aras laut dan melihat pulau-pulau serta hutan belantara cantik yang dimiliki Langkawi.

Helicopter ride adalah pengalaman yang unik dan menakjubkan yang akan membawa anda melihat Langkawi dari sudut pandang yang berbeza. 

PARASAILING 

Aktiviti parasailing pula memberikan pengalaman yang menarik apabila korang merasai keseronokkan meluncur di udara dengan menggunakan payung terjun. 

Lagi best di Langkawi aktiviti parasailing mempunyai dua pilihan yang boleh korang pilih sama ada meluncur dari pantai menggunakan kenderaan 4 wheel drive atau meluncur dari air yang ditarik oleh bot.

Tetapi apa yang pasti, adrenalin korang akan tercabar dan menariknya korang berpeluang menikmati pemandangan indah dan menakjubkan dari atas udara seperti 'seekor burung helang' yang menjadi ikonik Langkawi. Hehehe...

SUNSET DINNER CRUISE

Seperti yang kita tahu, Langkawi selalu menjadi pilihan pulau untuk pasangan yang baru saja berkahwin bagi berbulan madu.

Jika korang antara pasangan yang meraikan tempoh bahagia itu, korang boleh mencuba aktiviti sunset dinner cruise yang menawarkan pengalaman menyenangkan dengan menikmati pemandangan matahari terbenam di Laut Andaman.

Pelancong boleh menikmati makan malam yang enak dengan pemandangan matahari terbenam yang sangat memukau dari atas laut.

Korang akan dibawa bersiar-siar menaiki kapal persiaran ke tengah lautan dan berpeluang juga mandi-manda di atas jaring yang disediakan di bot berkenaan.

JETSKI TOUR

Selain itu, aktiviti Jetski Tour juga korang boleh cuba untuk melawat pulau-pulau di sekitar Langkawi dengan membawa sendiri jet yang laju dan stylo!

Dengan Jetski Tour korang akan mendapat pengalaman memandu jetski melalui air laut yang tenang dan mempunyai pemandangan yang menakjubkan.

Terdapat pelbagai syarikat pelancongan yang menawarkan pakej Jetski Tour dengan harga yang berbeza.

SNORKELING DI PULAU PAYAR

Aktiviti snorkeling di Pulau Payar sangat popular di kalangan pelancong yang ingin melihat keindahan terumbu karang dan ikan-ikan di bawah air.

Pelancong dapat menyewa pakej snorkeling dari syarikat-syarikat pelancongan untuk menjelajahi keindahan alam semula jadi di sana.

Dalam aktiviti snorkeling di Pulau Payar, korang akan dapat menikmati keindahan terumbu karang dan pelbagai jenis ikan yang hidup di dalamnya.

Pulau Payar mempunyai air yang jernih dan sejuk, menjadikannya destinasi yang sangat popular untuk aktiviti snorkeling.

Terdapat pelbagai syarikat pelancongan yang menawarkan pakej snorkeling termasuk pengangkutan, alatan snorkeling, dan makan tengahari.

ISLAND HOPPING

Aktiviti island hopping memberikan peluang kepada pelancong untuk menjelajahi beberapa pulau yang cantik seperti Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah dan Pulau Singa Besar.

Korang akan dapat menikmati keindahan pantai dan aktiviti air seperti mandi manda dan snorkeling.

Aktiviti ini biasanya termasuk dalam pakej percutian di Langkawi dan dilakukan menggunakan bot.

MANGROVE TOUR

Aktiviti mangrove tour pula memberikan pengalaman yang unik dengan melalui kawasan hutan paya bakau yang menarik dan melihat kehidupan liar di sekitar kawasan itu.

Pelancong boleh melihat burung-burung liar seperti helang laut, rajawali dan rama-rama semasa aktiviti ini.

Mangrove Tour adalah aktiviti yang menarik untuk dilakukan di Langkawi, di mana anda akan dibawa melalui hutan paya bakau yang luas.

Korang akan menikmati pemandangan alam semula jadi dan melihat pelbagai spesies haiwan seperti monyet, burung dan berbagai-bagai jenis hidupan laut yang hidup di dalam paya bakau.

SKYTREX & LANGKAWI EXTREME PARK

Aktiviti skytrex dan Langkawi extreme park menyediakan pengalaman yang menyeronokkan untuk pelawat yang suka mencabar diri.

Skytrex menawarkan pengalaman melintasi hutan paya bakau dengan menggunakan tali-tarik di ketinggian yang berbeza.

Langkawi Extreme Park pula menawarkan aktiviti seperti meluncur zipline, memanjat dinding, dan flying fox.

GEOPARK DAY CRUISE

Aktiviti Geopark Day Cruise pula memberikan peluang untuk melihat keindahan kawasan geopark di Pulau Langkawi dengan pemandu yang pakar.

Korang akan dapat menikmati pemandangan tebing-tebing batu kapur, pantai-pantai yang indah, dan menikmati makan tengahari di kapal.

Aktiviti ini adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang ingin menghabiskan masa santai di laut sambil menikmati pemandangan alam semula jadi yang indah.

Secara kesimpulannya, pelbagai jenis aktiviti menarik di Langkawi untuk pelancong dari segala peringkat umur dan minat.

Dari aktiviti air hingga aktiviti di darat, pelancong pasti akan menemui sesuatu yang menarik untuk dilakukan semasa lawatan ke Langkawi.

Ketika melawat ke Langkawi, pastikan korang merancang lawatan dengan baik dan membuat tempahan awal untuk aktiviti yang ingin dilakukan.

Korang juga boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai aktiviti-aktiviti menarik di Langkawi daripada syarikat-syarikat pelancongan yang tersedia di Langkawi.

Sumber: Destinasi Percutian

Destination: