Tertinggi Di Asia Tenggara, Tiang Bendera Gergasi Sarawak Tarikan Malam Tahun Baharu 2024

TRAVEL
December 14, 2023 - 06:21 PM


Pecah Rekod Di Asia Tenggara, Tiang Bendera Gergasi Sarawak Bakal Dirasmikan 31 Dis Ini. Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg akan melancarkan tiang bendera tertinggi di Asia Tenggara pada 31 Disember, sebelum countdown Tahun Baru di Kuching Waterfront.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah mendedahkan bahawa sebuah medan di sekeliling tiang bendera, yang mengibarkan bendera Sarawak, juga akan dilancarkan pada malam yang sama.

Namun, beliau tidak mendedahkan butiran lanjut mengenai projek tiang bendera itu, termasuk kos keseluruhan dan syarikat yang terlibat, dengan berkata bahawa butiran tersebut akan didedahkan semasa pelancaran oleh Ketua Menteri.

“Saya tidak mempunyai butiran yang lebih terperinci. Tetapi satu perkara yang saya tahu, kerajaan tidak menanggung sebarang kos. Ini adalah inisiatif CSR daripada beberapa syarikat yang berjaya yang beroperasi di Sarawak.

“Ini bukanlah masalah kerana ia tidak melibatkan wang rakyat,” katanya dalam sidang akhbar untuk mengumumkan coundown Tahun Baru 2024 dan pelancaran tiang bendera.

Apabila ditanya lebih lanjut mengenai nama syarikat yang terlibat, Abdul Karim berkata beliau akan menyerahkannya kepada Abang Johari kerana ia adalah idea premier untuk menjalankan projek itu.

“Inilah anak emasnya. Itulah sebabnya kami biarkan ia sehingga ke akhir. Tetapi kami bangga dengan itu, (ia adalah) sesuatu yang ikonik yang kami lakukan,” katanya.

“Ia telah menjadi kebanggaan kami,” tambahnya.

Berdasarkan laporan berita sebelum ini, tiang bendera 99 meter, yang terletak di antara Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak dan Fort Margherita, adalah empat meter lebih tinggi daripada tiang bendera tertinggi Malaysia dan Asia Tenggara sebelum ini di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur.

Beberapa laporan media menyebut bahawa projek itu menelan belanja RM30 juta.

Ia juga dilaporkan bahawa bendera Sarawak, yang dikibarkan dari tiang bendera itu, berukuran 312.5 meter persegi.

Destination: