Idea Cat Lintasan Pejalan Kaki Dalam Bentuk 3D Di Iceland Ini Berjaya Perlahankan Kenderaan

TERKINI
October 27, 2017 - 09:09 AM


Kalau kita lihat keadaan sesetengah jalan raya dan trafik di Malaysia sekarang ni agak tidak selamat kepada pengguna. Lagi-lagi kepada pejalan kaki.

Kalau anda perasan, disetiap jalan raya mesti ada garisan. Dan garisan tersebut sebenarnya bukan suka-suka je dilukis. Setiap garisan itu ada maksudnya tersendiri. Sebagai contoh, garisan putih di persimpangan, itu tandanya kita perlu berhenti kalau disitu tiada traffic light, jangan buat-buat tak nampak pulak. 

Kalau kat Malaysia ni, selagi clear, lagi tekan minyak adalah.

Ini cerita menarik yang berlaku di perkampungan nelayan di Iceland. Pembangunan untuk meningkatkan kesedaran dan keselamatan penduduknya amat giat dijalankan. Sebenarnya, culture negara luar, rata-rata akan mengutamakan pejalan kaki. Tap ikat Malaysia ni… hurm… anda pegi lintas jalan, dan nilailah sendiri.

Di perkampungan yang dimaksudkan ini, mereka mencadangkan idea yang sangat bernas. Hanya menggunakan illusi optik, mereka mengecat lintasan zebra itu secara 3D. Maknanya, dari mata pemandu kereta, diorang akan Nampak macam ada blok batu diatas jalan raya.

Perkara ini, secara tidak langsung berjaya membuatkan pemandu untuk memperlahankan kenderaan mereka. Ialah, batu besar atas jalan, tak jahanam kereta kalau langar. Lagipun, hasilnya sangat kreatif, dah boleh jadi tempat bergambar dah..Hehehe..

Anda nilai sendiri hasilnya dibawah ni…

Kredit | Gústi Productions
Kredit | Gústi Productions

Kredit | Gústi Productions

 

Sumber | Boredpanda