KLIA, KLIA2 Kini Dikenali Sebagai KLIA Terminal 1 & Terminal 2

TERKINI
February 10, 2023 - 12:01 PM


Jika sebelum ini ramai yang mungkin pernah terkeliru atau salah antara nama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 -- kini kekeliruan tersebut bakal berakhir apabila kedua-dua lapangan terbang tersebut bakal dijenamakan semula menjadi KLIA Terminal 1 dan KLIA Terminal 2.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook yang memaklumkan bahawa Kabinet juga turut bersetuju dengan cadangan penjenamaan semula itu di mana ia dilihat bakal memperkukuhkan persaingan dengan lapangan terbang antarabangsa serantau.

“Cadangan untuk menandatangani OA 2023 antara kerajaan dan MAHB serta cadangan penjenamaan semula KLIA dan KLIA2 memainkan peranan penting dalam menentukan kelestarian KLIA selain pertumbuhan di lapangan-lapangan terbang seluruh negara.

“Pelaksanaan itu dijangka dapat membantu meningkatkan daya saing global perkhidmatan pengangkutan udara negara serta memulihkan semula sektor penerbangan demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat berlandaskan gagasan Malaysia Madani,” katanya pada satu sidang akhbar.

Dalam perkembangan lain, Anthony berkata, kerangka perjanjian operasi (OA) baharu antara kerajaan dan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) bakal mengubah landskap industri penerbangan negara.

Katanya, ia akan membantu syarikat penerbangan untuk beroperasi dengan lebih efisyen sekali gus mengurangkan bebanan pengguna melalui pengurangan harga tiket.

“Keputusan Kabinet pada 2 Februari lalu bersetuju secara prinsip dengan syarat baharu perjanjian berkenaan memberikan konsesi kepada MAHB untuk mengoperasi, mengurus, menyelenggara dan membangun 39 buah lapangan terbang serta padang terbang sehingga tahun 2069.

“Perjanjian itu bakal dimuktamadkan dan ditandatangani selewat-lewatnya sebelum akhir suku pertama tahun ini,” jelasnya.

Katanya, syarat-syarat baharu di bawah OA 2023 ini membolehkan kerajaan dan MAHB melaksanakan pelan pembangunan komersial lebih berdaya saing dan berpotensi meningkatkan pendapatan kerajaan melalui perkongsian hasil ke atas tanah milik kerajaan yang dibangunkan MAHB.

“Dengan pelaksanaan konsep subsidi bersilang, semua aspek pengurusan dan penyelenggaraan 17 buah STOLports merupakan tanggungjawab sosial kerajaan pada masa ini akan terus dipertanggungjawabkan kepada MAHB sehingga tahun 2069.

“Pelaksanaan OA 2023 ini juga akan membolehkan MAHB merencana perancangan pembangunan jangka panjang lebih baik bagi semua lapangan terbang di bawah seliaannya,” jelasnya.

Sumber: KOSMO! ONLINE

Destination: